Açık kırıklarda acil olarak neler yapılması gerekir?
Yazar Mahmut Kömürcü • Ortopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 28 Şubat 2016 • Yorumlar:
Nedir?
Kırıkları açık ve kapalı kırık diye ikiye ayırıyoruz. Kapalı kırıkta kırık üzerindeki deri bütünlüğü bozulmadığı halde açık kırıkta deri bütünlüğü bozulmuş ve kemik ucu dışarıdan görülmektedir.
Kırık kemiğin ucuyla damar yırtılırsa açık kırıklar aşırı kan kaybına neden olur. Dış çevrenin kirli ortamı ile teması nedeniyle iltihaba neden olabilirler.
Nedenleri
Günümüzde ateşli silah yaralanmaları ve trafik kazaları en sık açık kırık sebepleri arasındadır.
Tedavi
Açık kırıklarda acil yapılması gerekenler şunlardır: Öncelikle kanama mevcutsa bu kontrol altına alınmalıdır. Daha sonra debridman denilen ölü dokuların ve yabancı cisimlerin ortamdan uzaklaştırılması ilk yapılacak işlemdir ve mutlaka steril şartlarda yapılmalıdır. Debridman işleminden sonra bu bölge bol serum fizyolojik ile ölü doku kalmayıncaya kadar yıkanmalıdır. Eğer yara yeri dikiş atılarak kapatılabiliyorsa kapatılmalıdır. Daha sonra kemikteki kırık alçı, traksiyon veya içerden ve dışarıdan konulan implantlar yardımı ile tespit edilmelidir. Enfeksiyon riski yüksek olan açık kırıklarda geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılmalıdır. Antibiyotiğin verilme süresi açık kırığın durumuyla ilgilidir. Yine açık kırıklarda erken dönemde genel enfeksiyon, tetanoz, gazlı gangren gibi öldürücü tablolarla karşılaşılabilir. Böyle durumlarda amputasyon denilen o bölgenin vücuttan alınması kurtarıcı bir ameliyattır.
Açık kırıklarda tüm tedaviler yapılmasına rağmen geç kaynama, kemiğin hiç kaynamaması ve kemik kayıpları(defektler) karşılaşılabilecek istenmeyen durumlardır.