Acıya Üç Kez İzin Ver
Yazar Akay Gürüşengenç • 5 Ağustos 2024 • Yorumlar:
Psikolojik acı, yüzleşmesi zor bir süreç. Özellikle beklenmedik kişi veya durumlardan meydana gelmişse telaşla içerisinde yanlışlık arar, acıyı da genelde inkar ederiz. Acının gelmesine izin vermek, inkar ederek onun kişiliğimize sakıncalı biçimde(travma) yerleşmesinden çok daha kontrollü bir süreç yaratır. Bu kontrol sayesinde sağlam dersler çıkarana kadar onu kendimizde tutarız. "Aslında bütün acılarımız bağlılıkla ilgilidir."(Osho) Bu bağ hissedilen sevgiyle, hüznü hafifleten bir nesneyle, alışkanlıkla veya kendimizin bir başka versiyonuyla kurulmuş olabilir. Uykumuzu ve keyfimizi kaçıran, bizi andan uzaklaştırarak düşüncelere sevk eden şey de bağın zarar görmesi veya kopmasının gerekmesidir. Yeterince bizimle kalmış bir acı yoluyla geçmişle bağ kurarız. Ancak geçmişle kurulan bağ sağlıklı olmalıdır, acı dolu değil. Sonunda acının gitmesine izin vererek özgür ve güçlü oluruz. "Ne yaparsan yap, acıdan kaçma veya bunu deneme, onunla birlikte ol. Çünkü acıdan kaçmayı denemek daha fazla acıyı yaratan şeydir." Gabor Mate.
Depresyondan neden çıkamıyoruz?
-Depresyon "sende olduğunu dahi bilmediğin bir şeyi kaybetmeye benzer,, denir. Gerçekten de işteki motivasyon, kişilikteki değer, eğlencelerdeki sebep, uykudaki rahatlama, yaşamdaki anlam gibi birçok durumda kayıp hissi hakimdir. Tüm bunların kaybı, geride kronik üzüntü bırakır. Depresyon bir mantık ürünüdür. Bu mantığa göre "Önemli bir kaybetme yaşadım, sonucu çok ağır oldu. Şimdi yaşam için yeni şeyler denemek anlamsız, çünkü onlar da kaybolacak" düşüncesi kabul görür. Yani beyin, harcanan enerjiden fayda görmemesi nedeniyle yoğunlaşan strese donma tepkisi verir. Bu mantık, üzüntü döngüsünün temeli olur. Beyin, eğer üzüntünün kaynağına çabalı bilişsel müdahale yapılmazsa öteler ya da bastırır(keyif verici/dikkat dağıtıcı ile ödünleme). Çabalı bilişsel müdahalenin mantığı yaşama daha uygundur. Yaşamı bir şarkı olarak düşünelim. Bu şarkıyı gücü zayıflamış bir radyodan dinliyorsunuz diye sesi kulağa hoş gelmiyor olabilir. Bu durum şarkıyı çirkin ve anlamsız yapmaz, şarkıyı dinleyemek uğruna radyoya(bilişlere) müdahale etmek gerekir.