Adenomiyozis Nedir?
Yazar Aysel Özkaynak • 10 Ekim 2017 • Yorumlar:
Adenomiyozis, rahim içi tabakanın (endometrial dokunun) rahmin kas tabakası (myometrium) içine doğru ilerlemesidir. Bu da rahmin kas tabakasının kalınlaşmasına neden olur. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte artmış östrojen düzeyiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Adenomiyozis genellikle menopozdan sonra kaybolmaktadır.
Adenomiyozis risk faktörleri:
-
40-50 yaşlar arasında olmak
-
doğum yapmış olmak
-
sezaryen ya da myom alınması gibi bir rahim ameliyatı geçirmiş olmak
ADENOMİYOZİS BELİRTİLERİ NELERDİR?
Adenomiyozis hastalarında bazen hiç belirti olmayabilir veya hafif rahatsızlıklar görülebilir. Ancak çoğu hastada belirgin şikayetler mevcuttur. En sık görülen belirtiler şunlardır:
-
Aşırı ve uzun süren adet kanaması
-
Adet sırasında ciddi kramplar veya karın bölgesinde bıçak saplanır gibi ağrı
-
Tüm adet süresince devam eden kramplar ve yaş ilerledikçe artan şikayetler
-
İlişki sırasında ağrı
-
Adet dışı dönemlerde de ara kanamalar
-
Adet sırasında pıhtılı kanama
ADENOMİYOZİS TANISI NASIL KONUR?
Adenomiyozis tanısında ilk adım pelvik muayenedir. Pelvik muayenede büyümüş ve hassas rahim ile kendini belli eder. Ultrasonda fundusun çeşitli kısımları kalın, rahim içi tabaka düzensiz olarak gözlenir. Düzensiz ve aşırı kanamalar myomlarda da görülebildiğinden en çok myomlarla karışır. Ayırıcı tanıda MR görüntüleme en doğru sonucu verir. Çoğu zamanda teşhis çeşitli nedenlerle yapılan rahim alma ameliyatlarında patoloji sonucuyla belirlenir.
ADENOMİYOZİS TEDAVİSİ
Anti-inflamatuar ilaçlar:
Adetten 2-3 gün önce başlamak suretiyle anti-inflamatuar ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar kanamayı azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olurlar.
Hormon tedavisi :
Kombine östrojen – progesteron içeren doğum kontrol hapları, hormon içeren bantlar ya da vajinal halkalar fazla kanamayı ve adenomiyozise bağlı ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Sadece progestin içeren rahim içi araç (MİRENA) ya da sürekli kullanımlı doğum kontrol hapları amenoreye (adetlerin durmasına) neden olarak semptomları azaltır. GNRH analogları tedavide kullanılabilir fakat menopoz benzeri semptomlara neden olduklarından ön planda tercih edilmemektedir.
Uterin arter embolizasyonu:
Bu teknikte adenomiyozisten etkilenmiş bölgeyi besleyen damarlarda kan akımı kesilerek lezyonların küçülmesi amaçlanır.
Cerrahi tedavi:
Rahim ön ve arka duvarında bulunan adenomiyozis odakları cerrahi olarak çıkarılabilir. Böylelikle odakların büyümesi durdurulur , rahim normal boyutuna gelir, ağrılı ve çok kanamalı adetler normale döner. Çok şiddetli semptomu olan hastalarda ise histerektomi (rahim alınması) kesin çözümdür.