Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir?

Hemen hemen her kadın hayatlarında en az birkaç kez adet gecikmesiyle karşılaşmıştır. Kadınları büyük strese sokan adet gecikmesinin birçok farklı sebebi var.

Her ay kadınlara türlü türlü ağrılar çektiren, hormonlarla oynayarak dengeyi bozan regl, kimi zaman belli nedenler ya da rahatsızlıklardan dolayı gecikebilir. Adet gecikmesi birçok kadını, ‘’Acaba hamile miyim?’’ stresine sokabilir, ancak adet gecikmesinin tek nedeni gebelik değildir.

Stres

Stres, birçok sağlık sorununa davetiye çıkarabileceği gibi adet gecikmesine de yol açabilir. Aşırı stresli dönemlerde vücut yumurtlamayı sağlayan hormonu azaltır, yumurtlama olmadığında ya da geciktiğinde adet de gecikir.

Hastalık

Hastalıklar da yumurtlamanın gecikmesine yol açabilir. Yumurtlamanın gecikmesine paralel olarak adet de gecikebilir. Adet olamamanızın sebebi belki de birkaç hafta önce geçirdiğiniz grip olabilir.

İlaç

Kullanılan ilaçlar da adet gecikmesine yol açabilir. Özellikle doğum kontrol hapları… Yeni bir ilaca başladıysanız ya da kullandığınız ilacın dozunu değiştirdiyseniz gecikme yaşanması olasıdır.  Antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliğine yol açan ilaçların başında geliyor.

Kilo

Bununla birlikte kilo değişiklikleri ile vücut kitle indeksi de adet düzensizliklerine neden olabilir. Özellikle anoreksia ve bulimia gibi yeme bozukluklarında adet kanamalarının durmasına çok sık rastlanır. Ancak vücut kitle indeksiniz 18’in altındaysa ve aniden ciddi kilo kaybı yaşadıysanız ya da bir anda fazla kilo aldıysanız da adet düzensizlikleri meydana gelebilir.

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu (yumurtalıklarda kistler) gibi durumlar ve tiroid bozuklukları da adet düzensizliklerine yol açabilir.

Yaş

Menopoz a yaklaşıyor olmak, menopozdan önceki ilk zamanlar adet düzenini bozabilir. Çünkü ovulasyon yavaş yavaş kapanır. Öte yandan yeni adet görmeye başlamış genç kızlarda da birkaç yıl düzensizlikler görülebilir.

Hamilelik

Adet gecikmesinin bir diğer nedeni ise hamileliktir. Hamilelik süreci içindeyseniz 9 ay boyunca adet görmemeniz olasıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seval Taşdemir Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)