Ağız Diş Sağlığı ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Yazar Büşra Kabaağaç • Ağız Ve Diş Sağlığı • 6 Mart 2019 • Yorumlar:
Ağız diş sağlığı ile ilgili kulaktan dolma edinilen ve sağlığımıza zarar veren bazı doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi sahibi olmamız için kısa bir bilgilendirme yazısı hazırladım.Doğru bilgiye ulaşmanın yolu her zaman sağlık profesyonelleri ile çekinmeden iletişime geçmektir.
-
Sert diş fırçası daha iyi temizler.Diş yüzeylerinin temizliği fırça sertliği ile değil fırçalama tekniği ile alakalı bir durumdur.Sert fırçaların kuvvet uygulanarak kullanımı dişlerde aşınmaya sebep olabilir.
-
Dişleri karbonat/tuz ile fırçalamak dişleri beyazlatır.Karbonat gibi büyük partiküllere sahip maddeler diş minesinin çizilmesinesebep olur ve uzun dönemde dişin parlaklığını kaybedip mat ve daha kolay renklenir bir hal almasına neden olur.
-
Her hamilelikte bir diş kaybedilir.Hamilelik sürecinde hormonlar dolayısıyla ağız sağlığının bozulma riski artmakla birlikte, doğru ağız bakımı ve düzenli kontrollerini sağlayarak sağlıklı beslenmesini devam ettiren anne adayları ağız sağlığını kolaylıkla koruyabilmektedir.
-
Ağrıyan dişe ilaç/alkol koymak ağrıyı geçirir.Diş üzerine direk olarak yerleştirilen bu materyaller yumuşak doku hasarına d-sebep olmakta ve bölgede tedavi sağlamamaktadır.
-
Hamilelikte diş tedavisi yapılmaz. Hamilelik sürecinde doğru zamanlar belirlenerek anne adayının acil tedavileri bebeğe zarar vermeyecek şekilde sağlanabilmektedir.
-
Dişleri fırçalarken dişetlerinin kanaması olağandır. Sağlıklı dişeti fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kesinlikle kanamaz.Dişetindeki hastalığın bireyin anlayabileceği en önemli belirtisi kanamadır.
-
Süt dişleri döküleceği için çürümesi önenli değildir. Süt dişleri daimi dişlenme döneminden önce ağız içinde yer alarak çocuğun beslenmesini sağlamakla birlikte daimi dişler için yer sağlar.Süt dişlerindeki çürük veya enfeksiyonlar hemen altında bulunan daimi dişlerin gelişim sürecini olumsuz etkileyerek daimi dişlerin zarar görmesine sebep olabilmektedir.
-
Dişleri bastırarak fırçalamak gereklidir.Kuvvet uygulayarak diş fırçalamak dişlerde aşınmalara sebep olarak diş hassasiyeti riskini arttırmaktadır.Fırçanın dişe temas etmesi plağın uzaklaştırılabilmesi için yeterlidir.
-
Ortodontik tedavi sadece çocukluk döneminde yapılabilir.Diş bozukluklarının düzenlendiği ortodontik tedavi her yaş grubunda kolaylıkla uygulanabilmektedir.
-
Diştaşı temizletmek dişlere zarar verir. Ağız ortamında bakteri tutulumunu kolaylaştıran diştaşları dişeti hastalığı ve çürük oluşum riskini arttırmaktadır.Doğru tekniklerle yapılan profesyonel diştaşı temizliği işlemi asla dişlere zarar vermez ve taş oluşumunu hızlandırmaz.
Flor uygulaması beyne/vücuda zarar verir.Florür, doğru dozajda ve şekilde uygulandığında dişlere bağlanarak dişleri besinlerin içeriğindeki asit ataklarına karşı çok daha dayanıklı hale getiren oldukça güvenilir bir maddedir.Her iyi olan materyal gibi yanlış ve fazla miktarda alımı zararlı olabilir ancak diş hekimi kontrolünde uygulandığında güvenlidir.