Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Yazar Erdoğan ErtekAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 6 Haziran 2017 • Yorumlar:

Ağız, diş ve çene cerrahisi; ağız içerisinde yer alan hem yumuşak ( yanak, damak, dil, dudak, kaslar vb.) hem de sert dokularda (dişler, kemikler) gelişen kistik veya tümöral patolojilerin tedavilerin yanı sıra diş ve çene kırıkları, sürmüş yada gömük kalmış dişlerin çıkartılması veya sürdürülmesi, protez yapımına yardımcı olmak amacıyla düzeltmeleri içeren bir bilim dalıdır.

Bu bölümde genel olarak

  • Kist operasyonları,
  • Apikal rezeksiyon,
  • İmplant cerrahisi,
  • Sinus lifting,
  • Yirmi yaş cerrahisi,
  • Gömülü dişlerin cerrahisi,
  • Yumuşak doku ve sert doku greftleme,
  • Preprotetik cerrahi,
  • Vestibuloplasti,
  • Gingivoplasti,
  • Gingivektomi,
  • Botox ve dermal dolgu

uygulamaları yer almaktadır.

  • Cerrahi operasyon sonrası dikkat edilecek hususlar​
  1. Tampon: Cerrahi işlem sonrasında bölgeye yerleştirilen tamponu 30 dakika süre ile ısırınız. 30 dakika sonra atın yerine başka bir şey koymayın.
  2. Tükürmeyin ve ağzınızı çalkalamayın: Cerrahi işlem sonrası oluşan pıhtının sabit bir şekilde durup sağlıklı bir iyileşmenin gerçekleşebilmesi için operasyonun yapıldığı gün ağzınızı çalkalamayın ve tükürmeyin.
  3. Kanama: Ameliyattan sonra ilk 48 saat boyunca sızıntı şeklinde kanama normaldir. Sıcak ortam, sıcak banyo yapmak ve aşırı efor sarf etmek kanamayı artırabilir. Kanama devam ederse bizimle iletişime geçiniz veya kliniğimize başvurunuz.
  4. Sigara içmeyin: Sigara dumanı yara bölgesinde kanlanmayı olumsuz yönde etkilediği için yara iyileşmesinde ciddi problemlere yol açmakta ve enfeksiyona yatkın bir ortam oluşturmaktadır.
  5. Ağrı: İlk 2 gün ağrınız olabilir. Bu amaçla verilmiş ilaçlarınızı hekiminizin önerileri doğrultusunda kullanın. İlaçları kullandığınız halde ağrılarınız 3. günden sonra artarsa bizimle iletişime geçiniz veya kliniğimize başvurunuz.
  6. Şişlik: Ameliyat bölgesinde, yanak, dudak ve boyun bölgesinde ameliyattan sonraki 3 gün içerisinde şişlik (ödem) görülebilir. Cerrahi işlem sonrası bir gün boyunca yüzünüze buz torbası uygulamak şişliği bir ölçüde önleyebilir. Bunun için su geçirmeyen bir torba içerisine buz yerleştirip havluya sararak 5 dakika uyguladıktan sonra 5 dakika ara verin. Operasyon sonrası ikinci gün hiçbir uygulama yapmayınız. Üçüncü günden itibaren sıcak tampon uygulaması yapabilirsiniz.
  7. Ağız açıklığında kısıtlanma: Ameliyat sonrası 2.-3. günlerde ağzınızı açmakta güçlük çekebilirsiniz. Bu durum oluşan ödemin büyüklüğüyle doğrudan ilişkilidir. Ağız açılmasındaki kısıtlanma bir hafta içinde ortadan kalkacaktır.
  8. Morluk: Ameliyat bölgesine komşu cilt altı dokulara kanın birikmesi sonucu yüzünüzde cildinizde morluk görülebilir. Bu olay tehlikeli değildir. Ağrıyı arttırmaz ve bir enfeksiyon belirtisi değildir. 7-10 gün içinde hafifleyerek kaybolacaktır.
  9. Beslenme: İlk 2 gün püre, çorba gibi sulu yumuşak ve ılık yiyecekler ile beslenin. Ameliyat bölgesine yakın olan dişlerinizi çiğnemek amacıyla kullanmayın. Bol su için. Alkollü ve kola gibi gazlı ve asitli içecekleri içmekten kaçının. İyi beslenmeye dikkat edin.
  10. Ağız bakımı: Yaranın daha hızlı iyileşmesi için ameliyat bölgesi dışındaki dişlerinizi her zaman olduğu gibi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Ameliyat bölgesindeki dişlerinizi 1 gün sonra fırçalamaya başlayın. Ameliyattan sonraki günden itibaren yemeklerden sonra size verilmiş olan gargara reçetesini uygulayın veya bir bardak ılık suda bir çay kaşığı tuz ekleyerek ağzınızı çalkalayın.
  11. Dikişler: Ameliyatınız sırasında dikişler yerleştirilmiş olabilir. Dikişleriniz 1 hafta sonra alınacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)