Ağız Diş ve Çene Cerrahisi
Yazar Mustafa Öztürk • Diş Hastalıkları Uzmanı • 9 Nisan 2021 • Yorumlar:
Ağız, diş ve çene cerrahisi; dişler, dişlerin üzerinde bulunduğu çene kemiği yumuşak dokular ve onları saran patolojilerini cerrahi olarak tedavi eden bilim dalıdır.
Bu bilim dalı çok geniş bir yelpazede çalışma alanına sahiptir; 20 yaş dişlerinin cerrahi çekimleri, kırılmış dişlerin komplikasyonlu diş çekimleri, sadece kökleri kalmış dişlerin alınması işlemi, apikal rezeksiyon yani kök ucu iltihaplarının temizlenmesi, kist operasyonları, periodontal cerrahi girişimler vb basit cerrahi işlemlerden ortognatik cerrahi işlemlerden Temporomandibuler eklem cerrrahisine kadar birçok major cerrahi tedavinin yapıldığı bölümdür.
Özellikle günümüzde bireylerin çoğu yirmi yaş dişlerinin sürmesi sırasında ağrı, şişlik vb şikayetlerinden muzdarip olmuştur. Yirmi yaş dişleri çene kemiğinde sürme yaşı geldiği halde çıkmak için yeterli alan bulamadığında ya da dişin kemik içerisindeki konumunun iyi olmaması durumunda dişler cerrahi operasyon ile alınması gerekmektedir.
Gömülü yirmi yaş ameliyatları 30 dk ile 45 dk arası sürmektedir. Ameliyat lokal anestezi ile sadece dişin bulunduğu kısım uyuşturulur. Hastanın isteğine göre sedasyon(yarı uyku hali) ya da genel anestezi(tam uyku hali) ile de yapılabilmektedir. Ameliyat sonrasında bazı semptomlar görülebilir. Yanak ve boyunda şişme morarma ve şiddetli ağrı hissedilebilir. Bu semptomları minimuma indirmek ve ameliyat sonrasını rahat geçirmek için hekim gerekli ilaç desteğini reçete eder ve hastanın yapması gereken eylemleri anlatır. Hasta bu uyarılara dikkat ederse bu süreci rahat atlatır.
Kırık dişler ve bazen de sadece kökün kaldığı dişin kuronunun kalmadığı durumlarda cerrahi işlem uygulanır. Bazı durumlarda dikiş atmak gerekebilir.
Apikal rezeksiyon dediğimiz cerrahi operasyonda ise; dişin kök ucunda bulunan bazı durumlardan oluşan kronik iltihaplanmayı temizleme işlemine denir. Kök ucundan kesi atılarak oradaki iltihap temizlenir ve kök ucu kesilir. O bölgeyi bazı materyallerle tıkayarak tekrardan iltihaplanma önlenir. Ameliyat sonrasında antibiyotik ve ağrı kesicilerle tedaviye devam edilir.
Ağız, diş ve çene cerrahisi; estetik problemleri olan bireylerde estetiğin, fonasyonun ve fonksiyonların düzeltilmesi için işlemler yapmakta bireyleri toplum içinde daha mutlu ve özgüvenli bir şekilde bulunmasını sağlamaktadır.
Cerrahi operasyonların yanı sıra Baş-boyun bölgesi ve Tempromandibuler Eklem (TME) ağrıları tedavisi içinde cerrahlara başvururlar. Hekim en basit tedavi yöntemi olan davranış düzeltme yöntemlerinden başlayarak plak ve bazı kas gevşetici ilaçlarla hastalığın önüne geçmeyi hedefleyebilir. Cerrahi botoks ve eklem cerrahisine kadar da çeşitli cerrahi tedavi yöntemlerini uygulayabilir.
Cerrahi operasyonlar steril ortamda ve alanında uzman cerrahlar tarafından yapılmalıdır.