AĞIZ DIŞI APAREYLER
Yazar Ahmet Fidancıoğlu • Diş Hekimi • 4 Şubat 2017 • Yorumlar:
AĞIZ DIŞI APAREYLER
Ergenlik dönemindeki hastaların bir kısmında kullanılan bu apareyler yüksek düzeyde hasta uyumu gerektirir. Takıp çıkarma hastanın kontrolünde olduğundan isteksiz hastalarda tedavi hüsranla sonuçlanabilir. Hastanın şunu bilmesi gerekir: Nasıl kolu kırılan bir çocuğun kolunun iyileşmesi için kolunun alçıya alınması gerekiyorsa ve bu durum ayıp ve komik bir durum değilse, benzer şekilde de ortodontik tedavide daha güzel dişlere sahip olmak için de böyle bir seçeneğe katlanmak gerekmektedir. Hastanın bu apareyleri doğru bir şekilde ve istenilen süre boyunca takması çok önemlidir. Gün içerisinde tembellik etmek ve apareyi takmayı unutmak toplam tedavi süresini uzatacaktır.Uzun yıllar ortodontik tedavide kendine yer edinen bu apareylerin her ne kadar alternatifleri çıksa da hiç biri bunlar kadar başarılı olamamışlardır. O yüzden bu apareyleri önemsemek ve gerektiği durumda takmak başarılı bir tedavi için gerekliliktir. Çeşitli ağız dışı aparey tipleri bulunmaktadır:
Headgear
Üst azı dişlerine takılan bir iç parça ve boyundan destek alan bir de dış parçadan oluşur. Üst dişlerin alt dişlerin önünde yer aldığı bazı vakalar kullanım alanlarından biridir. Headgear, dişlerinize geriye doğru hafif çekme kuvveti uygulayarak üst dişlerinizin ve üst çenenizin öne doğru gelişimini ve hareketini sınırlar.Ağız dışı şerit kısmının enseden ve başın üstünden dolaşan iki ayrı türü vardır.
Facemask (Yüz maskesi) veya Reverse Headgear
Üst dişlerin alt dişlerin gerisinde olduğu durumlarda kullanılır. Yüzün ön kısmında elastiklerle beraber kullanılır. Üst çenenin ve dişlerin öne doğru gelişimini sağlamak için üst dişleri elastiklerle öne doğru çeker.
Çenelik
Başın üst kısmından dolaşarak çeneyi kavrayan bu aparey, alt çenenin geriye veya yıkarı doğru çekilmesini sağlar. Kullanım alanı kısıtlıdır. Çünkü alt çene, üst çene gibi kontrol edilemez ve istenildiği gibi yönlendirilemez. Cerrahi seçeneklerin gelişmesiyle birlikte, alt çenesi önde olan hastaların 18 yaşı sonrasında cerrahi bir tedaviyle çenesinin geriye alınması günümüzde daha çok kabul gören bir seçenektir.