Ağız Hijyeni

Yazar Emre KuralAğız Ve Diş Sağlığı • 28 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Ağız hijyeni, dişlerimizin üzerinde ve aralarında biriken eklentilerin ve plak tabakasının diş fırçası, diş ipi, diş arası fırçası gibi ağız hijyen araçları yardımı ile temizlenmesidir. Hiçbir şey yemesek bile, ağzımızda yaşayan mikroorganizmaların dişlerin üzerine yavaş yavaş çökelmesi ile plak tabakası oluşur.

Ağız hijyeni, dişlerimizin üzerinde ve aralarında biriken eklentilerin ve plak tabakasının diş fırçası, diş ipi, diş arası fırçası gibi ağız hijyen araçları yardımı ile temizlenmesidir. Hiçbir şey yemesek bile, ağzımızda yaşayan mikroorganizmaların dişlerin üzerine yavaş yavaş çökelmesi ile plak tabakası oluşur. Mikroorga- nizmaların oluşturduğu plak tabakası sadece dişlerimizin üzerinde değil, dişlerimizin arasında, dilimizin ve ağızdaki yumuşak dokuların üzerinde birikir.

Plak tabakası düzenli ağız hijyen yöntemlerinin uygulaması ile dişlerin üzerinden ve aralarından uzaklaştırılabilir. Sağlıklı dişlere ve dişetlerine sahip olmak ancak doğru şekilde yapılacak ağız hijyeni ile mümkün olabilir. Plak tabakası ve besin artıkları dişlerin üzerinden uygun şekilde temizlenemedi- ğinde, dişlerde dişeti hastalıkları ve diş çürüklerinin görülmesi kaçınılmazdır. Doğru teknikle ve yeterli sıklıkta uygulanan diş fırçalama ve diş ipi kullanımı bu problemlerin ortaya çıkmadan durdurulmasına yardımcı olur.

Dişler nasıl fırçalanmalı ? Dişlerinizin yüzeylerinde oluşan bakteri plağı, dişe- tinden dişin ucuna doğru çekme hareketi ve küçük dairesel hareketlerle temizleyin. Daha sonra bir fırça boyu ilerleyerek aynı işlemi diğer diş yüzeylerine uygulayın.

Dişlerinizin arka yüzeylerini de dişetinden dişin ucuna çekme hareketiyle temizleyin. Diş fırçanızın kıllarını diş dişeti birleşimine yerleştirdiğinizden emin olun ve tüm dişlerinizin hem ön hem arka yüzeylerini beşer kez fırçalayın. Arka dişlerinizin çiğneyici yüzeylerini ileri-geri hareketle beşer kere fırçalayın ön dişlerinizin arka yüzeyini de aynı şekilde dişin etinden dişin ucuna doğru çekme hareketi ile fırçalayın. Diş fırçalama işleminizi bitirdikten sonra dil yüzeyinizi de hafifçe geriden önce çekme hareketi ile fırçalayabilirsiniz.

Diş İpi Nasıl Kullanılmalı? Diş ipini yaklaşık 45 cm uzunluğunda kopartıp uçla- rını orta parmaklarınıza dolayın. Diş ipini dişler arasından geçirmek için baş par- maklarınızı kulanın. Alt dişleri temizlerken diş ipini dillerin arasından geçirmek için işaret parmaklarınızı kullanın.

Diş ipini dişlerinizin arasından yumuşak ve yavaş bir hareketle geçirin. Bunu yaparken diş etlerinizi zedelememeye özen gösterin.

Dişlerinizin arasından geçirdikten sonra diş ipini eğim vererek yukarı aşağı hareket ettirerek bakteri plağını temizleyin. Bu işlemi her dişinizde yeni ve temiz bir iple tekrar ederek tüm dişlerinizin arasını bakteri plağından temizleyin.

Arayüz Fırçası Nasıl kullanılmalı? Aralarında boşluk olan dişlerde, bu boşluklara arayüz fırçasını sokup çıkartarak bu bölgedeki plak tabakası- nı temizleyin. Arayüz fırçanızı suya tutup yıkadıktan sonra, diğer diş aralarını temizleyerek devam edin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)