Ağız Kokusu
Yazar Zehra Fırtına Ekincioğlu • Diş Hastalıkları Uzmanı • 30 Temmuz 2018 • Yorumlar:
Ağız kokusu( halitozis); fizyolojik ağız kokusu ve patolojik ağız kokusu olarak ikiye ayrılır.
Fizyolojik Ağız Kokusu; sağlıklı bir bireyin sabah uyandığında duyduğu kokudur. Gece boyunca sindirim kanalında biriken gazlar veya ağızda oluşan bakteriler sebep olur. Kahvaltı yapılıp veya dişler fırçalandığında bu koku geçecektir herhangi bir tedavi gerektirmemektedir.
Patalojik Ağız Kokusu; bireyin kendisini veya çevresindekileri rahatsız eden, gün boyu devam eden ve kaynağı tespit edilebilen ağız kokusudur. Ağız kokusunu oluşturan nedenlere göre;
- ağız içi sebeplerle oluşan ağız kokusu ve
-sistemik bir hastalık sebebiyle oluşan ağız kokusu diye ikiye ayırabiliriz.
Ağız içi sebeplerle oluşan ağız kokusu:
Dişlerde bulunan diş taşları, plaklar ve diş çürükleri ağız kokusuna sebep olabilir. Dişlerinde çapraşıklık bulunan hastalarımızın diş aralarını yeterince temizleyememesi de ağız kokusuna sebep olabilir. Bu tip ağız kokusunun tedavisi etkenin ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Etken bir çürükse tedavi edilmeli, diş taşları ve plaklarsa diş taşı temizliği yapılmalı, çapraşıklık nedeniyle temizlenemeyen arayüzlerse çapraşıklık ortodontik tedavi veya porselen kaplamayla giderilmelidir. Bu tedaviler uygulandıktan sonra hasta düzenli bir şekilde dişlerini fırçalamaya devam ederse ağız kokusu tekrar oluşmayacaktır.
Ağız kokusunun bir diğer nedeni de ağız bakımının yeterli yapılmamasıdır. Ağız bakımı yaparken sadece dişler fırçalanmamalı aynı zamanda dil ve yanaklarda diş fırçasının arka kısmıyla iyici temizlenmelidir. Dişlerin arayüzleri diş ipi aracılığıyla iyice temizlenmelidir. Bakterilerin sadece diş yüzeylerinde değil ağızın tamamında bulunabileceği unutulmamalıdır.
Ağızda bulunan sabit ve hareketli protezler de ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Ağzında protez bulunan bireyler protezlerin bakımını aynen kendi dişleri gibi yapmalılar, eskidiği için temizlenme özelliğini kaybetmiş veya kırılmış protezler varsa bunların yerine yenileri yapılmalıdır.
Sistemik Hastalıklar Nedeniyle Oluşan Ağız Kokusu:
Sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları; bu hastalıklarda ağız kokusu sıkça karşılaşılan bir durumdur. Solunum yollarının bir parçası olan ağızın temizliği hem hastalıkların önlenmesi adına hem de hastalık sırasında ağız kokusunu yenmek adına son derece önemlidir.
Şeker hastalığı; aseton kokusuna benzer ağız kokusu şeker hastalığı belirtilerindendir.
Böbrek yetmezliği ; balık kokusuna benzer bir koku meydana gelmektedir.
Karaciğer yetmezliği ve metabolizma bozuklukları da ağız kokusuna sebep olabilmektedir.
Sistemik hastalıkların tedavisiyle birlikte ağız kokusu da ortadan kalkacaktır. Tedavi sürecinde ağız gargaraları kullanmak ağız kokusu için bir çözüm olabilir.