Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında
Yazar Ülkü Koloğlu • 14 Mayıs 2018 • Yorumlar:
Çürükleri önlemek ve ağız sağlığını korumak için, beslenme düzeniniz, ne yediğiniz ve ne sıklıkla yediğiniz çok önemlidir. Bazı gıdaları tukettiğiniz dakikada ağzınızda bir takım değişiklikler başlar. Ağzınızdaki bakteriler; gıdalarda bulunan şekeri asite çevirir. Bu asit, diş minesine saldırarak çürük oluşumunu başlatır. Ne kadar sık yemek yerseniz, o kadar sık dişleriniz bu çürük döngüsüne maruz kalır.
Ağız sağlığını koruyan yiyecekler nelerdir?
Ağız ve diş sağlığınız için en faydalı gıdalar; süt ve süt ürünleri, balık, tavuk, diğer et ürünleri ve kuru yemişler (fındık, ceviz vb)dir. Bu gıdalar, dişlerin remineralize olabilmesi için gerekli kalsiyum ve fosforu sağlayarak diş minesini korurlar. Remineralizasyon, diş minesinden mineraller asitler vasıtası ile uzaklaştırıldığı zaman, mine uzerine eksik mineralleri geri yerleştiren doğal bir süreçtir.
Bu gıdaların dışında, sert ve sulu meyvalar (elma ve armut gibi) ve sebzeler de ağız sağlığı için faydalı seçeneklerdendir. Bu gıdalar yüksek oranda su içerir ve bu su, meyvaların içerdikleri şekeri seyreltir ve tükürük akımını uyarır.
Tükürük, dişteki gıda artıklarını yıkayarak uzaklaştırır ve asidi tamponlar. Asitli yiyecekler; (limon, portakal, domates vb.) geniş bir oğünün bir parçası olarak yenmelidir. Bu şekilde içerdikleri asidin etkisi azalmış olacaktır...
Ağız sağlığına zararlı gıdalar nelerdir?
Unlu ve şekerli gıdalar (şekerleme, lolipop, kurabiye, biskuvi, pasta, kek, tart, ekmek, patates cipsi, kraker vb.), şekerli meyveler ( muz, kuru üzüm vb). Bu gıdalar çok yüksek oranda şeker içerirler. Dişinize yapışıp, bakteriler için bir besin kaynağı olarak iş görürler. Şekerlemeler gibi, dişi şeker ile kaplayarak diş çürüğüne neden olurlar. Öksürük şurupları kullanılmak zorunda kalındığında ise, muhakkak ardından ağız temizliği yapılmalı, hiç olmazsa su ile ağız temizlenmelidir.
Faydalı ve zararlı içecekler nelerdir?
Faydalı icecek secenekleri; su (ozellikle florlanmış su), sut ve şekersiz caydır. Şekerli icecek tuketimi azaltılmalıdır (şekerli gazozlar, limonata,
meyve suları ve şeker eklenmiş cay ve kahve gibi). Ayrıca gun boyu, devamlı şekerli icecek yudumlamaktan da kacılmalıdır. Gun boyu bu tarz iceceklerden azar azar da olsa iciyor olmanız, dişlerinizin şekere ve dolayısıyla curuk yapıcı asitlere devamlı maruz kalmasına neden olacaktır.
Tatlandırıcılar ve şekersiz ürünlerin dişler üzerinde etkisi nedir?
Şeker tadında ve gorunumunde tatlandırıcılar, şeker ile aynı şekilde sindirilmedikleri icin ağızdaki bakterileri beslemezler ve dolayısıyla da curuk yapan asitlerin uretimine neden olmazlar. Eritritol, isomalt, sorbitol, mannitol, sakarin, aspartam icerirler.
Şekersiz urun ibaresi; urune işlenmesi esnasında haricten şeker eklenmediğini ifade eder. Ancak bu, gıdanın doğal tatlandırıcılar (bal, barley, malti, fruktoz, veya pirinc şurubu gibi) icermediği anlamına gelmez. Bu tatlandırıcılar, şeker ile aynı oranda kalori icerirler ve dişler icinde aynı oranda zararlıdırlar. Aldığınız urunun doğal tatlandırıcı icerip icermediğini anlamak isterseniz, icindekiler tablosunu inceleyin."-oz" eki
ile biten kelimeler, fruktoz, sukroz gibi, genellikle doğal tatlandırıcılardır. Ayrıca tabloda tatlandırıcılar başlığı altını da kontrol edebilirsiniz.
Sakız ciğnemek dişler için iyi midir?
Şekersiz sakız ciğnemek aslında dişleriniz icin yararlıdır. Cunku, sakız dişler uzerine yapışmış gıda artıklarını temizler ve asitleri notralize eden
tukuruğu harekete gecirir. Hatta tatlandırıcı olarak xylitol iceren şekerler, curuk oluşumunu azaltır. Yalnız cene kemiğinizde veya cene ekleminizde
sorunlarınız varsa, sakız ciğnemek sizin icin zararlı olabilir.
Diş ve diş eti bakımı nasıl olmalıdır?
Dişlerinizi duzenli fırcalayın, gunde en az iki kere ve tercihen her yemekten ve atıştırmadan sonra.
Florid iceren bir diş macunu kullanın.
Günde en az bir kere diş ipi kullanın.
Diş hekiminize duzenli olarak gorunun, tercihen yılda iki kere.
Cok yonlu beslenin ve oğun arası şekerli yiyicek ve icecek tuketiminizi azaltın. Eğer atıştırmanız gerekiyorsa, besleyici besinler tercih edin. Peynir, ciğ sebze, sade yoğurt veya sulu meyveler gibi.