Ağrısız Kanama ve Mesane Kanseri

Yazar Tolga Akman • 26 Aralık 2018 • Yorumlar:

Mesane insanlar arasında bilinen adı ile idrar torbası böbreklerin süzdüğü idrarın dışarı atılmadan önceki toplandığı son nokta. Mesane kanseri ise hem iyi huylu, hem kötü huylu olabiliyor. Doç. Dr. Tolga Akman mesane kanseri hakkında bilgilendirdi.

Mesane kanseri iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılıyor. Fakat mesanede iyi huylu olan tümörlere rastlama oranı oldukça azdır. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Akman mesane kanseri için şunları söyledi: “Mesanedeki kötü huylu tümörler mesane kanserine yol açmaktadır. Kanser hücreleri kendi kendine kontrolü dışında büyür ve çoğalır. Mesanede bulunan iyi huylu tümör (karsinom) kanser olarak değerlendirilmez. İyi huylu tümörün herhangi bir olumsuz tarafı yoktur. Yüzeyel dereceli tümörler tedavi edilmediği zamanlarda oldukça tehlikelidir”.

İdrardan Kan Geldiği Zaman Ağrı Olmaması Mesane Kanserini Düşündürüyor

Mesane kanserinin en sık belirtisinin, hasta idrarını yaparken kan gelmesi olduğunu belirten Dr. Akman sözlerine şöyle devam etti: “İdrardan kan gelirken hastada herhangi bir ağrı yaşanmaz. İdrarda kan gelmesine bazen yanma da eşlik edebilir. Fakat idrarda kan gelmesi mesane kanserinin yanı sıra birçok hastalığın da belirtisi olabilir. İdrardan kan geldiği zaman hastada herhangi bir ağrı veya sızı hissedilmemesi mesane kanserini daha fazla düşündürmektedir. Halk arasında genel olarak ağrı veya sızı olduğu zamanlarda kanser olunduğu ileri sürülür. Bu yanlış bir bilgidir. İdrarda ağrı ve sızı mesane kanserlerinin habercisi değildir”.

Tümör Diğer Organlara Sıçramadıysa Radikal Sistektomi İle Mesane Alınıyor

Mesane kanserlerinin teşhisi konulduktan sonra ise kanserin aşamasına göre tedavi şekli belirlenir. İdrarda kanaması olan bir hastaya ilk yapılması gereken tetkik tam idrar tahlili ve ultrasonografidir. Ultrasonografi normal ise bilgisayarlı tomografi veya MR düşünülebilir. Dr. Akman, “Tüm tetkikler normal olsa bile sistoskopi ile mesaneye bakılması zaruridir. Mesane kanseri tespit edilen bir kişide ilk yapılması gereken işlem TUR ameliyatı ile tümörün mesaneden kapalı yolla kazınmasıdır. TUR işlemi idrar deliğinden girilerek yapılır. TUR ameliyatı patoloji sonucuna göre, eğer tümör yüksek dereceli ve kası da tutmamış ise TUR işlemi 6 hafta sonra tekrar uygulanır ve BCG tedavisi başlanır. Tümör vücudun diğer organlarına da sıçramamış ise radikal sistektomi denilen mesanenin alınması işlemi gereklidir” diye konuştu.

Dr. Akman sözlerine şöyle devam etti: “Mesane alındıktan sonra bağırsaktan yeni mesane yapılır veya idrar kanalları karın bölgesine ağızlaştırılır. Hastanın yaşı genç, vücut direnci iyi ve böbrekleri de iyi çalışıyorsa bu hastada ilk düşünülmesi gereken bağırsaktan suni mesane yapılması, idrar kanalının normal yerine verilmesidir. Radikal sistektomiyi kaldıramayacak hastalara radyoterapi ve kemoterapi uygulanır”.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)