Ağzımı Açamıyorum, Çenem Kilitlendi! Peki Neden?
Yazar Mustafa Öztürk • Ağız Diş Ve Çene Cerrahı • 8 Nisan 2021 • Yorumlar:
Çene ekleminin(Temporomandibuler Eklem) yapısı anatomik ve fizyolojik yönden oldukça karmaşık bir yapıdır. Çene eklemi kulağın hemen önünde yerleşmiş olan ve diğer eklemlerden farklı olarak aynı anda dönme ve kayma hareketi yapabilen bir eklemdir. Dişler bölgesine çok yakın olduğu için eklemdeki rahatsızlıklar dişlerde, dişlerdeki rahatsızlıklarda eklemde rahatsızlık varmış gibi hissettirebilmektedir.
Çene eklemi rahatsızlığının belirtileri nelerdir?
Eklem ağrısı: Eklemde ve çevresinde meydana gelen ağrı en yaygın belirti ağrıdır. Genellikle çene açılırken ve kapanırken meydana gelir ancak, istirahat durumunda da oluşabilir.
Baş ağrısı: Çoğu eklem hastasında çeşitli derecelerde baş ağrısı görülebilir. Kaslardaki gerginlikler genellikle uzun süreli baş ağrısı ile birliktedir ve çiğneme, konuşma, yutkunma gibi durumlarda ağrıya sebep olabilir.
Eklem sesi: Eklem hastaları sıklıkla tıkırtı ve hışırtı şeklinde sesler hissedebilir.
Çeneyi açma ve kapama güçlüğü: Çene açılırken eklem öne ve aşağı doğru bir kayma hareketi yapar. Bu hareketin yumuşak, ağrısız ve sessiz olması beklenir. Ancak eklemde problem varsa ve disk normalden önde konumlanırsa, ağrı, ağız açılırken bir tarafa kayma veya ağız açıklığında kısıtlanma gibi şeyler ortaya çıkabilir.
Çiğneme ve ısırma güçlüğü: Çene eklemi hastalığının temel belirtilerinden biri çiğneme ve ısırma sırasında ağrı oluşmasıdır. Ayrıca, yemek yeme çiğneme gibi fonksiyonların yapılması da güçleşebilir.
Çene eklemi hastalıklarının sebepleri nelerdir?
Bruksizm: Diş sıkma ve gıcırdatma genellikle uyku sırasında görülür, ancak bazı kişilerde gündüz de meydana gelebilir.Uykuda dişlerinizi sıkıyor veya gıcırdatıyorsanız, çene ve yüz kaslarında yorgunluk ve hassasiyet oluşabilir ve bundan dolayı uyandığınızda yüzünüzün her iki tarafında ağrı hissedebilir. Bruksizm çoğunlukla stres ile birliktedir. Bazı ilaçlar (özellikle major trankilizanlar, alkol ve kanunsuz ilaçlar) da bruksizme sebep olabilir.
Dişlerin kapanışının bozuk olması: Kapanış bozukluklarının çene eklemi rahatsızlıklarına sebep olup olmadığı konusu tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır, ancak tetiklediği düşünülmektedir.
Travmalar: Çene ve eklem fonksiyonlarını sağlayan kasların incinmesi çene eklemi rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını sağlayan en önemli nedenlerdendir. Bu yaralanmalar: spor, şiddet olayları, otomobil kazaları, sert gıdaların ısırılması ve düşme gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
Stres: Yaşadığımız günlük olayların yarattığı stres eklem rahatsızlığının ortaya çıkmasında büyük bir rol oynar. Gergin bir insan çiğneme kaslarını aşırı kullanır ve bu durum sıklıkla kaslarda ağrıya neden olur. Bu durumun diğer bir etkisi de baş ağrısına sebep olmasıdır.
Artrit: Diğer eklemlerde gelişebilen artritin bazı formları çene ekleminde de gelişebilir. En yaygını osteoartrittir. Yaş ilerledikçe görülebileceği gibi eklemde meydana gelen bir yaralanma (darbe) sonucu da gelişebilir.
Uzun süren diş tedavileri: Ağzınızın uzun süre ve tam açık kaldığı diş tedavileri sonrası çiğneme kaslarınızda ağrı ve hassasiyet oluşabilir. Bu durum genellikle bir iki gün içinde normale döner. Eğer ağrılar devam ederse temporomandibuler rahatsızlığı yönünden değerlendirilmesi önerilir.