Aile Bağlarının Önemi
Yazar Ömer Özbulut • 26 Şubat 2024 • Yorumlar:
Çocuklar için ilk yıllarda aile, anne baba ve kardeşten yani çekirdek aileden ibarettir. Ancak ilerleyen evrelerde çocuklar ikincil üçüncül akrabalıkları ve aile ilişkilerini fark ederler. Bunu çok iyi bir avantaja dönüştürmek gerekir. Kırsal kesimde akrabalık ilişkilerinin yoğun olması nedeniyle çocuğun hayatını zenginleştiren, büyük aile kavramı çocukta daha erken oluşmaktadır.
Büyük ailelerde yetişen çocuklar, farklı yaş ve kişiliklerdeki akrabalarla etkileşimde bulunurlar. Bu durum, sosyal becerilerin ve empati yeteneğinin gelişimine yardımcı olur. Çocuklar, paylaşmayı, sırasını beklemeyi, işbirliği yapmayı ve çatışmaları çözmeyi öğrenirler. Büyük aileler genellikle geniş bir duygusal destek ağına sahiptirler ve bu durum çocukların duygusal güvenlik duygusunu artırır.
Büyük ailelerde çocuklar genellikle oyun oynamak, spor yapmak gibi çocuğun gelişimini sağlayan daha fazla fiziksel aktiviteye teşvik edilirler. Büyük çocuklar genellikle küçük kardeşlerine, yeğenlerine, kuzenlerine bakma ve onlara yardım etme sorumluluğunu alır. Bu, sorumluluk bilincinin ve bağımsızlığın gelişmesine yardımcı olur.
Büyük aileler, çeşitli kültürel ve sosyal deneyimleri beraberinde getirir. Farklı yaş gruplarından ve belki de farklı kültürel arka planlardan gelen aile üyeleri, çocukların daha geniş bir dünya görüşü geliştirmesine yardımcı olabilir. Kardeşler ve yakın akrabaları ve akranları arasındaki iletişim, çocukların dil becerilerinin gelişimine katkıda bulunabilir. Çocuklara esneklik kazandırır, farklı problem ve ihtiyaçlarla başa çıkmayı öğrenen çocuklar, değişik durumlara adapte olma konusunda daha yetenekli hale gelebilir.
Benzer ataerkil ailelerde çocuğun sosyalleşmesi ve fazla uyaran alması açısında önemi yadsınamaz. Çocuk sık sık kendisine değer veren, kendisini muhatap alan amca, dayı hala, teyze, kuzenler gibi ikinci üçüncü kuşaklar tarafında muhatap alınmakta değer verildiği duygusu yaşamakta, daha fazla olumlu uyarı almakta ve daha güvenli akran ilişkileri kurulabilmektedir. Anne-babanın bir şekilde yetersiz kaldığı alanlar diğer yakınlarıyla doldurulmaktadır. Çocuğun daha güvenli ortamda yetişmesi ve sık olumlu uyarılar alması çocukta özgüven-öz saygının pekişmesinde etkili olmaktadır.
Şehirlerde çekirdek aileye mahkum olmuş ailelerin akraba ilişkilerini güçlü tutması ve sık ziyaretler yapmaları bu anlamda önem kazanmaktadır.