Aile Danışmanı Kimdir, Danışmanlıkta Nasıl Bir Yol İzlenir?
Yazar Deniz Akıncı • Psikolog • 16 Şubat 2021 • Yorumlar:
Aile, toplumsal yaşamı şekillendiren sosyo-kültürel bir kavramdır. Aynı zamanda toplumu şekillendirmekle kalmayıp, toplumun en küçük birimini oluşturur. Farklı kök ailelerden ayrılan bireylerin evlilikle başlayan yolculuklarında oluşturdukları ve daha sonrasında büyüttükleri kurumdur. Dünya evine atılan her adım farklı kültürleri, anlayışları, değerleri ve görüşleri içinde bulunduracak yeni bir birlikteliğin oluşması demektir. Bu birlikteliğin oluşma evresinde veya sonraki dönemlerde anlaşmazlıklar, ailenin beraber atlatması gereken sorunlar, düzene konması gereken meseleler gelişebilir.
Aile Danışmanlığı hizmeti de bu gibi durumlarda yardım alınabilecek profesyonel bir psikoterapi hizmetidir. Peki ya bu hizmeti veren Aile Danışmanı kimdir, kimler Aile Danışmanı olabilir?
“Aile Danışmanlığı” özel bir eğitim ve çalışma gerektiren belirli bir meslek ve uzmanlık alanıdır. “Aile Danışmanı” unvanına sahip olabilmek için gerekli lisans programlarının (Psikoloji, PDR, Sosyoloji, Tıp, Sosyal Hizmet, Hemşirelik, Çocuk Gelişimi) birinden mezun olmak gerekir. Yalnızca bahsi geçen lisans eğitimlerinden birini tamamlamak “Aile Danışmanlığı” yapmak için yeterli değildir. Bu konuda uzmanlık seviyesine ulaşabilmek için alanla ilgili bir mastır yapmak yahut bir sertifika programından eğitim almak aile yasası gereği zorunludur. Bu kriterleri yerine getiren bir kişi “Aile Danışmanlığı” unvanını almaya hak kazanır ve bu alanda çalışmalarını yürütebilir. Ancak aile danışmanlarının odak noktası yalnızca ailedir. Danışmanlık sürecinde yapılacak görüşmeler aile bazlı ve aile fertlerini de içine alan görüşmelerdir. Uzmanlık alanı Aile Danışmanlığının dışına çıkmayan bir profesyonel, bireysel terapi görüşmeleri yapamaz, ruhsal hastalıklar için tedavi teknikleri ve seansları uygulayamaz. Şikayetçi olunan rahatsızlık anksiyete, bunalım, OKB gibi kişisel sorunlarsa psikiyatrist ya da psikologlardan yardım alınmalıdır. Aile Danışmanı bireylere tek tek odaklanmaz ve aileyi bir bütün olarak ele alır.
Aile Danışmanlığı, adı konulmuş spesifik ruh sağlığı problemlerinden ziyade, iletişimsel ve durumsal olarak gelişebilecek aile içi sorunlarla ilgilenir. Evlilikle ilgili danışmanlıklar, aile içi iletişim çatışmaları, aileye yeni bir ferdin katılması, boşanma süreci, aldatma veya aldatılma gibi olayların aile fertlerine yansıması, aile bireylerinden birinin kanser vb. Bir hastalığa yakalanması, ailede yaşanan ölüm/kayıp gibi durumlar Aile Danışmanlarının ilgilendiği başlıca konular arasındadır. Bu gibi durumlarda oluşabilecek aile içi yıkımların ön görülmesi, oluşan problemle baş etme yollarının gösterilmesi, daha sağlıklı bir aile hayatı için tavsiyeler vermek ve yönergeler sunmak Aile Danışmanının görevleri arasındadır.
Aile kurumu yalnızca çiftlerden oluşmaz, yıllar içerisinde varlığını sağlıklı bir şekilde devam ettiren aileler zaman geçtikçe büyür, gelişir ve olgunlaşır. Tabi bu zaman zarfında aileye yeni fertler de katılacaktır, belki de hayatımızı adayacağımız evlatlarımız kurulan yuvaya bir süre sonra dahil olacaklar ve ailenin bir parçası haline geleceklerdir. Onların fiziksel sağlığı kadar ruhsal sağlıkları da bizler için önemlidir. Her iki konuda da onlara yardımcı olmak ve gelişimlerini sağlıklı bir biçimde tamamlamalarını sağlamak ebeveynlerin elindedir. Ebeveynler çocuklarıyla aile içi bir sorun yaşadığında veya iletişim kurma noktasında sıkıntılar çekmeye başladıklarında da işi Aile Danışmanlığı olan uzmanlara baş vurabilirler. Nihayetinde çocuk gelişimi ve aile bireylerinden birinin geçirdiği ergenlik dönemi hassas ve iyi yönetilmesi gereken süreçlerdi. Bu konuda uzman birinden yardım almak bireyin ve ailenin sağlığı açısından faydalı olacaktır.