Aile Danışmanlığı Nedir?
Yazar Elif Erbil • 8 Ağustos 2023 • Yorumlar:
AİLE DANIŞMANLIĞI NEDİR? AMAÇLARI NELERDİR? NEYE ODAKLANIR?
İnsan sosyal bir varlıktır. Asırlardır bu varlığını topluluklar halinde yaşayarak sürdürmüştür. Bunun için de iletişime ihtiyaç duymuştur. Geçmişten günümüze insanlar iletişim kurmak için farklı araç ve teknikler kullanmışlardır. Dumanla haberleşmeden başlayıp günümüz teknolojisine gelinceye kadar birçok iletişim yolu bulunmuştur. İletişim nedir peki? Sadece karşımızdaki kişiye bir şeyler aktarmaktır mıdır iletişim dediğimiz şey? Bu kadar kolay olsaydı eğer bunca anlaşmazlıklar, kutuplaşmalar olmazdı deyişinizi duyar gibiyim. İletişim, karşımızdakine bilgi aktarmanın yanında duygu ve düşüncelerimizi de her türlü yolla iletmektir.
Aile ise toplumun en küçük parçasıdır. Toplumu lezzetli bir pasta olarak düşünürsek; pastanın içine konulan her bir malzeme ailelerdir. Malzemeler ne kadar taze, bozulmamış olursa pasta o kadar lezzetli olur. Aile danışmanlığı, bütünsel olarak pastanın hep lezzetli kalmasını amaçlar. Özel de ise malzemelerin tazeliğini korumasını yıpranmamasını amaçlar. Özetle aile danışmanlığı, ailedeki tüm bireylerin katılacağı gibi birkaçının da katılımıyla ailedeki; sorunların çözümünde kişilerin daha kaliteli ve sağlıklı iletişim kurmalarını sağlamak; rollerini, sınırlarını belirlemek; dengeye ulaşmasına yardımcı olmak; problem çözme becerileri kazandırmak gibi amaçlarla bütünleşen bir terapi şeklidir.
Bireysel terapiden farklı olarak odak noktası aileyi oluşturan bireylerin içsel sorunlarını irdelemek değil, bireyler arasındaki ilişkidir. Aile danışmanlığı ailenin tüm üyelerine otantik bir biçimde aynı mesajı verir. Terapi aile içinde bireyin değişimi değil, ailenin yapısı ve aile içindeki bireylerin birbirleriyle olan iletişim biçimlerini değiştirmektir. Terapi süresince aile üyelerinin bir takım ödevleri olacaktır. Bunlar danışman tarafından herhangi bir seans sonunda belirlenip, üyelerden bir sonraki seansa kadar yapmalarını istediği süreç için gerekenlerdir.
AİLE DANIŞMANLIĞINA HANGİ DURUMLARDA BAŞVURULUR?
İletişim sorunları
Aile ortamında yaşanan huzursuzluk ve gerilimler
Çocuk, anne- baba ilişkisindeki problemler
Çocuk ya da ergende görülen uyum sorunları
Alkol- madde- internet vb. bağımlılıklar
Depresyon
Boşanma süreci (boşanma öncesi-boşanma sonrası)
Cinsel sorunlar
Aile içi şiddet
Evlilikte sadakatsizlik (aldatma) olması
Ailede sorumluluk almayan bireylerin varlığı
Ailede stres faktörlerinin varlığı (Aile bireylerindeki ciddi sağlık problemleri, iflas, şehir/ ülke değiştirme, ölüm, ayrılık, gurbet sorunları vs.)
Evlilikte kıskançlık
Ailede sık küsme ve aşağılamaya başvurma
Aile bireylerinin birbirini suçlama alışkanlığı
Ekonomik kriz
Annenin gebeliği ya da doğum yapması ile başlayan süreçler