Aile İçi İletişim

Yazar Filiz AçıkAile Danışmanı • 15 Mart 2021 • Yorumlar:

Merhaba,

Ailede iletişimin iyi olması tüm bireylerin ruh sağlığını olumlu etkilemektedir.

Yalnız, toplumsal olarak doğru görünen yanlışlardan biri de hiç çatışma olmamasının iyi iletişim kurmak olduğu yönündedir. Oysa çatışmanın olmasından çok nasıl çözümlendiği ve nasıl yönetildiği daha önemlidir. Uygun bir iletişim yöntemi ile çatışmanın sağlıklı çözüme kavuşması da etkili iletişim becerileri ile mümkündür.

Burada reaktif ve proaktif bakış açısına da kısaca değinmek gerekir.

 

Reaktif bakış açısı teknik olarak süreç bittikten sonra yapılan müdahaleyi kapsarken proaktif bakış süreç takibini ve akabindeki kriz yönetimini kapsar. 

Yani aileyi tıpkı yönettiğini bir şirket gibi düşünecek olursak sorunlar olduktan sonra oluşan hasarı düzeltmek her zaman daha zor ve yorucu olur. Bunun yanında aile danışmanlığında özellikle önerdiğimiz aile toplantıları ile söyleşi tarzında oluşabilecek sorunları ya da aile fertlerinin görüşleri isteklerini dinleme olası çözümler üretme ya da bunların dışında aktive planları yapmak gibi süreç takibi içine girmek aile içi iletişimde önemlidir. 

Ayrıca reaktif bakışta  olumsuz bir sonuç üzerinden gidildiği için aile bireylerinin duygu durumu genelde kötü olabilir. 

Ama proaktif bakış açısında sorun oluşmadan müdahale edilebildiği için süreç aile bireyleri için daha kolaydır. 

 

Peki etkili iletişim için ne yapmak gerekir?

-En önemlisi aile üyelerinin birbirine yeteri kadar zaman ayırmasıdır. Eşimizle ve çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmek aile olmanın temel özelliğidir. 

-Açık ve doğrudan iletişim kurulmalıyız. Sevinçleri, üzüntüleri, beklentileri açıkça ve doğrudan ilgili kişiye iletmeli ve bunu yaparken olumlu bir dil kullanmalıyız.

-Sadece kendi istek ve beklentilerimize odaklanmadan karşı tarafın da iletmeye çalıştığı mesajları dikkatle dinlemeli ve anlamaya çalışmalıyız.

-Çocuklarla iletişim kurarken onların yaş gruplarını göz önüne almalı ve anlayabileceği ifade biçimleri kullanmalıyız. 

-İletişim sadece sözcüklerle kurulmaz. Kendimizin ve karşımızdakinin beden dilini de dikkatle okumalı ve hiçbir ayrıntıyı göz ardı etmemeliyiz. Gerektiğinde uzman desteği almaktan çekinmemeliyiz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)