Aile İçi İletişim

Yazar Gizem Ustaoğlu • 3 Mart 2023 • Yorumlar:

Aile dendiği zaman;anne, baba ve çocuktan oluşan çekirdek aile kavramı anlaşılmaktadır. Aile, hem bireysel hem de toplumsal açıdan birçok işlevi olan,bu ilevleri yerine getirebildiği ölçüde varlığını sürdüren ve sürdürecek olan en küçük toplumsal kurumdur.

İletişim,sözlü ve sözsüz yollarla duygu,düşünce,yaşantıların ifade edilmesidir. Eşler arasında iletişim çok önemlidir. Özünde doğrusal olan bir iletişim neden-sonuç anlayı şını yansıtır ve diğer (kendisi dışında)odaklıdır. Bir eş, böyle bir iletişim biçimine sahipse , kendisiyle ilgili konuşmaz veya kendini açığa vurmaz,konuşsa da sadece diğerlerlerine tepki verirken konuşur.Bu aşamada, eşler iletişimlerinin iki taraflı,birbirine bağlı yapısını konuşabilirler.Örneğin;adam karısının ses tonundan dolayı sinirlendiğini söyleyebilir.Ka dın bunu ancak öğrendiği zaman ses tonunun anlamını netliğe kavuşturabilir ve bunun kocasının kendini geri çekmesine karşı bir tepki olduğunu ekler. Bu çift birbirlerinden nasıl etkilendiklerini ve biribirlerini ne şekilde etkilediklerini görebilir. İletişim çiftler arasında açık, anlaşılır ve net olmalıdır .

İyi iletişim kurmak insana ve insanlarla ilişkisine büyük katkı sağlar.Başkasını anlamaya çalışırken kendisini anlamaya yardımı olur.

İLETİŞİM TEKNİKLERİ

BEN DİLİ:Bir" ben" ifadesi konuşmacının kendi için sorumluluk üstlendiği gerçeğini yansıtır. Her eş, eşi tarafından uyarılmadan kendini tartabilmeli ve diğer tarzda bir dil kullandığını hatırlatan eleştirilere açık olmalıdır.

DİNLEME:Dinleme, mesajı verenin ne duyulduğunu ve ifadenin nasıl algılandığını bilmesini sağlamaktır.Dinleyicinin söyleyebileceği sözlere örnek verecek olursak;"Duyduğum kadarıyla senin annene söylediğin sözlerle ilgili yaptığım yorumlar seni incitmiş"

"Söylediğin şeyden şu anlamı çıkardım :Sen aslında,gerçekten yapmak istediğini yapıyorsun,ama vücut dilin bana emin olmadığını söyledi"

GEÇERLEME

KURGULAMA

ZAMAN

İLETİŞİMDE ENGELLER

AKIL OKUMA:"Ne söyleyeceğini biliyorum ". "Evet tam olarak böyle diyeceksin "

KİŞİSELLEŞTİRME:Problemin yanında kişiye de saldırmaktır.

"Sen kafasısın.." "Beni hiçbir zaman dinlemiyorsun"" Sen hep böylesin"..

HOR GÖRME (AŞAĞILAMA)

Eşlerden birinin ya da her ikisinin karşı tarafa doğru yönelttiği aşağılama, çabasını görmezden gelme , yaptığı mücadelede sürekli laf sokma gibi davranışlara hor görme diyebiliriz.Örneğin; dün akşam yaşanmış bir tartışmada ertesi gün adam elinde çiçekle geliyor kadın kapıyı açıyor ve tavrı şu :yani beni bir çiçekle kandırabileceğini mi zannettin gibi sözler ya da özür diliyor hıhıı biliriz senin özür dilemeni gibi tepkilerle karşılıyor. Ya da kadın bir şekilde çaba gösteriyor yemek yapıyor ama adam bunu aşağılıyor . Böyle durumda eşler birbirini hor görmeye başlıyor.

Sağlıklı bir iletişim istiyorsanız iletişim becerilerinizi lütfen geliştirmeye çalıştırın.Çünkü evliliklerde dahil olmak üzere yaşamın her alanında iletişimi kurmak zorundasınız.Evliliklerde ise ağız tadıyla bir yaşam için eşler arası sağlıklı iletişim olmazsa olmazdır.

UZMAN TERAPİST & AİLE DANIŞMANI

GİZEM USTAOĞLU

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)