Akupunktur Nedir?
Yazar Selin Birgül Baran • Psikiyatrist • 31 Mayıs 2019 • Yorumlar:
Vücuttaki belirli noktalara özel akupunktur iğneleri uygulanan akupunktur ağrı azaltıcı, iyileştirici ve bağışıklık sisteminde düzenleyici etkisiyle birçok hastalığın tedavisinde uygulanıyor. Metabolizmayı da düzenleyerek kilo kontrolü sağlamak gibi etkileri de bulunuyor.
Akupunktur en çok ağrı tedavisinde kullanılır. Özellikle bel ve boyun ağrıları, diz, omuz ve diğer eklem ağrıları gibi kas iskelet sisteminin ağrılı sendromlarının tedavisinde kullanılır. Migren tedavisinde kullanılır. Akut ve kronik ağrı kontrolünün yanı sıra; stres, depresyon, uyku bozuklukları, psikosomatik hastalıklar, kaygı ve panik bozukluklar, kekemelik ve tiklerin tedavisinde, alerjik rinit, sinüzit ve cilt döküntülerinde, bulantı, kusma, midede asit fazlalığı, kabızlık ve ishal durumlarında, baş dönmesi (vertigo) ve kulak çınlamasında, inme sonrası felç tablosunun rehabilitasyonunda tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılan bu tedavinin geniş bir uygulama alanına sahiptir. Ayrıca cinsel işlev bozuklukların tedavisinde de akupunkturun önemli etkileri vardır.
Bel ve boyun ağrılarında akupunktur, diğer tedavilerle beraber uygulandığında ağrılar sürekli olarak iyileşebiliyor. Akupunktur uygulaması aynı zamanda depresyon semptomlarını azaltıcı, endişe ve gerginliği giderici ve psikolojik durumu düzenleyici rol oynuyor. Kişinin kendini iyi hissetmesi, iştahının ve seks dürtülerinin normal düzeyde olmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Hangi Durumlarda Uygulanır?
– Psikiyatrik sorunlar
– Sigara, alkol, uyuşturucu bağımlılığı
– Uyku bozuklukları
– Kronik yorgunluk sendromu
– Huzursuz bacak sendromu
– Yeme bozuklukları
– Konsantrasyon bozukluğu, Dikkat eksikliği
– Depresyon
– Travma sonrası stres bozukluğu
– Anksiyete(kaygı), Stres
– Obsesif kompulsif bozukluk
– Psikojenik ağrılar
– Şizofreni
– Nörolojik Sorunlar
– Başağrısı, migren
– Trigeminal nevralji (Yüz Ağrısı)
– Yüz felci
– Meniere Hastalığı, Vertigo (Başdönmesi)
– İnme
– Sinir sıkışmaları
– Ağrı tedavileri
– Bel ağrısı
– Boyun ağrısı
– Diz ağrısı (gonartroz)
– Sırt ağrısı
– Tenisçi dirseği
– Karpal tünel sendromu
– Omuz ve el bileği ağrıları
– Fibromyalji
– İdrar yolları ve genital sistem hastalıkları
– Enürezis noktürna (gece altına ıslatma)
– Üriner inkontinans (idrar kaçırma)
– Nörojenik mesane
– Adet düzensizliği
– Ağrılı adet görme(Premenstrüel Sendrom)
– Kadın ve erkek kısırlığı
– Menapoz şikayetleri
– Solunum sistem hastalıkları
– Astım
– Bronşit
– Alerjik rinit
– Sinüzit
– Gribal enfeksiyon
– Ses kısıklığı
– Mide- bağırsak sistem hastalıkları
– Kabızlık – ishal
– Gastrit – ülser
– Bulantı – kusma
– Reflü
– Hormonal bozukluklar
– Şeker hastalığı (insüline bağımsız tip2)
– Aşırı terleme
– Kulak burun boğaz hastalıkları
– Tinnitus (kulak çınlaması)
– Vertigo (baş dönmesi)
– Cilt hastalıkları
– Akne (sivilce)
– Ürtiker
– Kontakt dermatit (ekzema)
– Psoriazis (sedef hastalığı)
– Kalp ve dolaşım sistem hastalıkları
– Tansiyon yüksekliği ve düşüklüğü
– Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
Akupunktur ve Depresyon
Akupunktur’un kullanıldığı psikiyatrik hastalıklardan biri de depresyondur. Depresyonlu kişinin beyninde mutluluk hormonu olarak da bilinen Serotonin, Noradrenalin, Dopamin gibi kimyasal iletici hormonların miktarı çok düşüktür. Yapılan bilimsel çalışmalarda akupunktur tedavisiyle, bu hormonların salınımının arttığı gösterilmiştir.
Bağımlılık, beynimizdeki temel bir “ödül- ceza” sisteminin yan ürünüdür. Normalde keyif veren aktiviteler ödül merkezini uyararak dopamin salgılatır.
Madde kullanımı da ödül merkezinden yüksek miktarda dopamin salgılanmasına neden olarak haz almamızı sağilamaktadır. Bağımlılıkta dopamin salgılatmak için giderek artan miktarda madde alımına ihtiyaç duyulur. Sonunda dopamin depoları tükenir. Akupunktur, bozulan bu dopamin dengesini düzenleyerek etki etmektedir.
Akupunktur ve Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları
İnsanlar yoğun stres altında iken, organizma tehlike durumunda olduğu gibi savaş ya da kaç tepkisi verir. Böylece kendini korumaya alır. Bu tepkiyi sağlayan beynimizdeki limbik sistem adlı bölge tarafından kontrol edilen otonom sinir sistemidir. Bununla birlikte sürekli stres altında olan insanlarda veya ani karşılaşılan yüksek stres durumlarında (işsiz kalma, depremde kalma, tehlikeli trafik kazası, sevilen birinin ölümü, boşanma, vb.) limbik sistem stresin üstesinden gelme fonksiyonunu yerine getiremez hale gelebilir. Sonuçta da panik atak, fobiler, yaygın anksiyete bozukluğu gibi kaygı ile ilgili hastalıklar ortaya çıkar. Akupunktur limbik sistemin bozulan fonksiyonlarını düzenler.