Akupunktur
Yazar İrfan Koca • Fizik Tedavi Uzmanı • 24 Temmuz 2019 • Yorumlar:
Geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan akupunktur, migren, kalp-damar hastalıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, sigara bağımlılığı, mide-bağırsak ve solunum sistemindeki rahatsızlık gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.
Akupunktur tedavisi ile vücutta mevcut olan kendi kendini iyileştirme potansiyelinin harekete geçirilebilir.
Akupunkturun tarihçesi, 3.000 yıl öncesine kadar uzanır. Çin’den köken alan bu tedavi dalı, bugün artık tüm dünyada ve ülkemizde, Tıp Fakülteleri’nde eğitimi verilen bir tıp disiplinidir. Akupunktur tedavisi, çelik, gümüş veya altından yapılmış özel akupunktur iğnelerinin belli akupunktur noktalarına batırılması ile yapılır. Akupunktur iğneleri ile belli noktalara uygulama yapıldığında, o noktalardan beyne uyarı gider. Bu uyarılar sonunda beyin ve uygulanan bölgeden salınan bir takım salgılar, gerekli tedavinin oluşmasını sağlar. Akupunktur tedavisi için en çok kullanılanı çelik iğnelerdir. Bu iğneler hemen hemen kıl inceliğindedir. Bu özel iğneler cilt altı veya kas içine batırılarak uygulanır. Akupunkturda seansların sayısı hastalığın tipi, süresi ve hastanın yaşına göre farklılık gösterir.
Migren günümüzde toplumun önemli bir bölümünün yaşadığı, insana büyük acı veren ve çoğu kez de ilaçlarla geçmeyen bir sağlık sorunudur. Böylesine ciddi bir soruna akupunktur çözüm getirilebilir.
Akupunktur uyarımı sonrası metenkefalin ve de B endorfin (Vücudun ürettiği morfinler) seviyesi artar bu da ağrının azalması ve kişinin rahatlaması sakinleşmesi açısından önem taşır. Akupunkturun birçok etkisi otonom sinir sistemi üzerinden ortaya çıkar. Otonom sinir sistemi iç organların çalışmalarına sürekli ve otomatik olarak kontrol eder. Sistem, dolaşım, boşaltım, solunum, sindirim ve üreme fonksiyonlarını ayarlar ve düzenler. Aynı şekilde damarlar üzerinde vasokonstrüksiyon-vasodilatasyon (kasılma gevşeme) yaparak hipertansiyon tedavilerinde, yine mide uyarılarak, mide hareketlerinin ve asidinin azaltılması sonucu gastrit ve duadenal (On iki parmak barsağı) ülser tedavilerinde de akupunktur kullanılabilir.
SİGARA BIRAKMADA DA ETKİLİ
Akupunkturun bilimsel olarak vücut direncini artırdığının tespit edildiğini belirten Doç. Dr. İrfan Koca, akupunkturun sedatif etkisi dolayısıyla epilepsi, ilaç bağımlılığı, fobi, anksiyete (özellikle sigara bağımlılığı tedavisinde ) tedavisinde etkili olduğunu sözlerine ekledi.