Akut Bronşiolit
Yazar Banu İnce • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 28 Haziran 2017 • Yorumlar:
En sık 2 yaş altında sonbahar ve kış aylarında sık görülen küçük hava yolu hastalığıdır. Akut Bronşiolit sıklıkla kış aylarında salgınlara yol açar. Özellikle düşük sosyo-ekonomik seviyesi olan ailelerde,kalabalık yaşam koşulları olan, sigara dumanına maruz kalan ve anne sütü almayan bebeklerde daha sık görülür.
En sık etken Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) olup birçok virüs Bronşiolite neden olur. Nezle ve bazen hafif ateş ile başlayıp birkaç gün içinde öksürük, hızlı soluk alıp verme, çekilmeler, Wheezing dediğimiz ıslık şeklinde nefes verirken çıkan ses,hırıltılı solunum ile karşımıza gelir.
Çocuğumun Bronşiolit olup olmadığını nasıl anlarım;
- Bronşiolit olan çocuk rahat yatamaz,
- Uyuyamaz ve oturmak ister,
- Öksürük nöbetleri vardır ve çok hızlı nefes alıp verir,
- Hırıltılı solunumu vardır,
- Sıcak havayı sevmez ve daha da semptomları artar.
Ailenin farketmeden sağlık kuruluşuna başvurusu geciktiğinde ciddi solunum yetmezliği beraberinde kalp yetmezliği de gelişebilir. Yukarıdaki semptomların varlığında hemen acil servise veya bir hekime başvurulmalıdır.
Tedavisi bol sıvı ve bronşiolleri tedavi edecek ilaç tedavileridir eğer ki çocuk üç veya daha fazla Bronşiolit atağı geçirmişse altta yatan başka bir hastalık var mı diye araştırılır ve gerekirse koruyucu tedaviler başlanır.