Aldatma ve Aldatmanın Süreçleri
Yazar Yiğit Çepe • 19 Eylül 2024 • Yorumlar:
Aldatmak nedir? TDK'ye göre iki anlamı vardır birincisi ‘’yanılmasını sağlamak, yanılgıya sürüklemek, yanıltmak’’ ikincisi ise ‘’beklenilmeyen bir davranışta bulunmak’’ demektir. Peki bizler hangi hareketleri, davranışları, sözleri aldatmaktan sayarız? Aldatmak aslında çok çeşitlidir. Her insan, ülke, yaşantı bakımından farklı görüşlere sahiptir. Bir ilişki içerisinde iken partnerin karşı cins ile sarılması dahi aldatmak olarak görebilecek bireyler, yaşantılar var iken bunun gayet doğal olduğunu düşünen bireyler, yaşantılar da bulunmaktadır. Peki bu farklılıklar neden ortaya çıkmaktadır diye düşünecek olursak her bireyin yaşantısının, büyüme şeklinin ve düşünce yapısının farklı olmasından kaynaklı olabileceği düşünülmektedir.
Aldatmanın açıklanmış üç türü bulunmaktadır. Bunlardan birincisi fiziksel aldatma, ''bireylerin partnerleri dışında biriyle fiziksel temasta bulunması, cinsel birlikteliğe girmesi'' demektir. İkincisi duygusal aldatma, ''bireylerin partnerleri dışında birine duygusal yakınlıkta bulunması, aşık olmasıdır. Duygusal aldatmada fiziksel temasın varlığı şart değildir. Üçüncüsü zihinsel aldatma, ''bireylerin partnerleri dışında biri ile yaklaşımda bulunduğunu düşünmesi ve beyninde canlandırmasıdır. Bu üç aldatma türünü ele alacak olursak aslında bu kadar farklı aldatma türünün bulunuyor olması bireylerin ilişkisini çok yönlü bir biçimde yaşama zorunluluğu vermektedir. Partnerler her yönden birbirini tamamlama ihtiyacı duymaktadır.
Ne yazık ki her partnerin veya her ilişkinin bu kadar çok yönlü yaşanması pek de mümkünolamamaktadır. Çok yönlü yaşanmayan her ilişkinin sonucunda aldatma olmak zorunda değildir tabi ki. Bu yazılanlar bence aklımıza şu soruyu getirmekte. Peki bireyler partnerlerini neden aldatır? Her yönden birbirlerini tamamlayamamak, ilişki içindeki sevginin azalması, ilişkisi de eskisi gibi hissedememek, ten uyumsuzluğu, ilişkiden beklenenlerin karşılanmaması, ciddi ilişkiye hazır olmamaları, tek eşli olamamaları gibi birçok sebep sayabiliriz. Peki bu eksiklikler, sebepler sonucunda partneri aldatmak mantıklı olan mıdır?
Bence hayır mantıklı olan aldatmak değildir. Bireyler bu sebepler ya da eksiklikler sonucunda bunu tamamlamaya çalışabilir veya bunları farkına vardıktan sonra bu ilişkiyi bitirme sürecine götürebilmektedir. Yani bu kadar çözüm yolu varken bireylerin partnerlerini aldatmasının aslında tam da bir nedeni bulunmamaktadır diyebiliriz. Aldatma yaşanan bir ilişkinin eskisi gibi sağlam bir şekilde ilerlemesi mümkün müdür? Bence eski güven duygularının tekrar aynı sağlamlıkta kalması pek de mümkün değildir çünkü eski güven ve belki de sevgi, saygı düzeyi aynı kalamamaktadır. Aldatma ortaya çıktıktan sonra ilişkinin devam ediyor olması eski güven düzeyine geri dönüldüğü anlamına gelmemektedir.
Zedelenen bir ilişkide iletişim sorunlarının ortaya çıkması çok yüksek bir olasılıktır. Aldatma ortaya çıktıktan sonra o ilişkinin bitmiş olması partnere karşı sevginin de bittiği anlamına gelmemektedir aslında. Aldatma sonrasında bireylerin kendilerini toparlama süreci de çok zor ve çok yorucu bir süreçtir. Eğer ki yaşanan aldatmadan sonra partnerler ilişkiye devam etme kararını aldılar ise ilişkinin yeniden en yüksek düzeyde sağlıklı bir ilişkiye dönebilmesi için bence çift terapisi almaları gerekmektedir ve ilişkinin tekrardan en yüksek düzeyde güven aşamasına geri dönmesi için de çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmalar neler olabilir diyecek olur isek bireyler içsel çalışma yapabilir nasıl yani aldatılan ya da aldatan kişi bu ilişkiyi kurtarmak istiyor mu ya da gerçekten hazır mı bunları kendi içinde tartmalı. Partnerler ilişkiyi değerlendirmeli yani bu ilişkiyi bu noktaya getiren şeyler nelerdi eğer ki biz bu ilişkiye devam edecek olursak neleri düzeltmeliyiz diye düşünülmeli. Partnerler birbirlerini anlamı aldatan ve aldatılan taraf empati kurmalı ilişkinin devam eden seyrinden bunlar iki taraf içinde çok önemli noktalar olacaktır. Eğer ki bu ilişkiyi kurtarmak istediğine iki tarafta emin ise en önemli nokta sabırdır çünkü eski güven bağlarının ya da sevgi, saygı bağlarının oluşabilmesi için iki tarafında zamana ihtiyacı olmaktadır. Bu çalışmalar için iki tarafta çaba gösteriyor ama problemler sürekli olarak tekrarlıyor ise bir terapistten yardım almalarında fayda bulunmaktadır. Aldatan ya da aldatılan taraflardan bir tanesi bile ilişki kurtarmak istemiyor ise diğer taraf bu fikre saygı duymalıdır ve iki taraftan biri diğerinden daha az çaba göstermesi halinde ilişkinin tekrar en yüksek düzeyine geri dönmesi çok zordur. Peki aldatılma ortaya çıktı ve aldatılan partner ya da aldatan partner bunun sonucunda ayrılmak istedi aldatılan partner bu durumda neler hisseder ve bu hisleriyle nasıl başa çıkabilir?
Aldatılma ortaya çıktıktan sonra aldatan partnere sevginin aniden bitmesi ya da bir anda nefret edilmeye başlaması o kadar mümkün değildir. Çok sevgi duyduğumuz partnerimizle tekrardan yapamayacağımıza karar verdi isek içimizdeki sevginin azalmasını beklemeliyiz ona karşı duyduğumuz ani nefret o anki duygularımızı net olarak karşılamamaktadır. Aslında aşk ve nefret arasındaki o ince çizgide gidip gelmekteyizdir. Eğer ki bu süreçte ağır depresyon yaşıyor isek ya da bu duygularla başa çıkmakta zorlanıyor isek bir terapistten yardım almaktan çok büyük bir fayda görürüz. Aldatan partner eğer çok pişman ve aldatılan partner ilişkiye devam etmek istemiyor ise aldatan partner bunun için çok yüksek bir kendini suçlama duygusu içerisinde ve bu durumu atlatmakta zorlanıyor ise ilk başta partnerine karşı sevgi mi hissediyor yoksa elinden gittiği için onu bir hedef olarak mı görüyor bunu ayırt etmeli çünkü aldatma duygusunu hangi iç güdü ile yaptığını bilmelidir. İlişki içerisinde neyi eksik bulduğunu fark etmelidir belki de bu farkındalıklar sayesinde partnerini geri döndürebilir ya da gelecekteki ilişkileri için daha sağlam bir çalışmada bulunabilir. İlişki tamamen bitti ise kendi için doğru olan yolu çizmelidir. Tek başına üstesinden gelemezse ve depresyon, kendine zarar verme gibi eğilimleri olur ise bir terapistten yardım almasında kesinlikle fayda bulunmaktadır. Aldatmanın altında yatan sebepler, partnerlerin neler hissettiği her ilişki ve birey için çok önemlidir.
Partnerler ilişkiye başlarken ilişkinin devamını ya da sonunu bu şekilde hayal ederek başlamıyor. Bir ilişki sizin hayalinizdeki gibi değil ise ya da partneriniz ile uyuşmazlıklarınız çok fazla ve düzelmiyor ise o ilişkiye körü körüne bağlanmak ve sevgi duymak sağlıklı değildir. İlişkilerimizde beklentilerimiz partnerimiz ile mutlaka paylaşmalı ve bunun sonunca iki tarafta birbirini karşılıyor ya da karşılayabilecek ise o ilişkiye başlamak ya da devam ettirmek en sağlıklı olanı olacaktır. Kör aşık olmak yerine sağlıklı ve mutlu ilişki her iki partneri de mutlu edecektir.
Psk. Yiğit Çepe