Alerji Deri Prik Testi Nasıl Yapılır?

Yazar Mehtap Kılıç • 26 Ağustos 2024 • Yorumlar:

Alerji deri prik testleri, alerjiden sorumlu olabilecek besin ya da solunum yolu alerjeninin deri altına temas ettirilmesi esasına dayanarak yapılır. Kanamalı ve çizmeli bir işlem değildir. Küçük çocuklarda, kol alanı dar olduğundan ve hareketli olduklarından, sırta uygulamak tercih edilirken büyük çocuklarda kolun iç yüzeyi daha çok kullanılır.

ALERJİ DERİ PRİK TESTİ NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR?

İşlemden yaklaşık 15-20 dakika sonra sonuçlanır ve hekim tarafından değerlendirilir.

ALERJİ DERİ PRİK TESTLERİ YÜZDE YÜZ GÜVENİLİR SONUÇ VERİR Mİ?

Alerji testleri mutlaka yorum gerektiren sonuçlardır. Yani tek başına kağıda yazılan rakamların değil, bu sonucun klinikle beraber değerlendirilmesi önemlidir. Test ve kliniğin uyumu hem korunmanın hem de tedavinin şekillenmesinde belirleyici rol oynar ve güvenilirliği oldukça yüksektir.

Burada unutulmaması gereken bir nokta da her alerjik hastalığın IgE aracılı oluşmadığıdır. Başka yollarla (non-IgE) oluşan alerjilerde deri testi tedaviyi yönlendirmez çünkü deri testleri sadece IgE aracılı alerjiler için bilgi verebilir. O yüzden hekim önerisi ile yapılması uygundur.

ALERJİ DERİ PRİK TESTİ HER YAŞA YAPILABİLİR Mİ?

Besin alerjileri için yapılan deri testleri yenidoğan döneminden itibaren yapılabilir. Bir yaş ya da iki yaşı beklemek maalesef tanı ve tedavilerin gecikmesine, yanlış ve/veya gereksiz diyetlerin yapılabilmesine neden olabilmektedir. Özellikle besin alerjisi sıklığının ilk iki yılda çok daha fazla olması nedeni ile bu bilgi çok kıymetlidir. Solunum yolu alerjilerini değerlendirmek için yapılan deri testleri ise sıklıkla iki yaşından sonra önerilir.

ALERJİ DERİ PRİK TESTİ İLE HANGİ BESİNLERE BAKILABİLİR?

Deri prik testlerinde ticari olarak hazırlanmış hazır damlalar kullanarak pek çok besin değerlendirilebilir. Süt, yumurta, kuruyemiş çeşitleri, kırmızı ve beyaz et türleri, buğday, susam, mercimek, pirinç, çavdar, yulaf, kakao, domates ve patates gibi sebze çeşitleri bunlara örnek verilebilir. Besinin kendisi kullanılarak da hemen her besin için deri prik test (prik to prik) yapılabilir. Bu özellikle balık çeşitlerinde kıymetlidir. Her balık alerjisi türe özgü olduğundan ailenin en sık tükettiği balık çeşitleri ile ayrı ayrı deri testi hazırlanıp değerlendirme yapılabilir. 

SOLUNUM YOLU ALERJİLERİNDE HANGİ ALERJENLER DERİ TESTİ İLE DEĞERLENDİRİLEBİLİR?

Ev tozu akarları (mite), kedi, köpek, kuş, at tüyü gibi hayvan alerjenleri, küf mantarı çeşitleri, ağaç,ot ve yabani ot polenleri ve hamam böceği gibi pek çok solunum alerjeni deri testi ile değerlendirilebilir. 

ALERJİ TESTİ YAPILMADAN ALERJİK HASTALIKLAR TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Çok sık yapılan hatalardan biri de uzun süredir olan öksürüklerde ilaç kesemiyoruz, test yapılamayacak diye alerji hekim ziyaretinin geciktirilmesidir. Alerjik hastalığın tedavi edilmesinde en kıymetli bilgilere her zaman sizin anlattığınız hastalık seyri (öykü) ve muayene ile ulaşılır. Ve test o gün için uygun olmasa da tedavi planı gecikmeden yapılır test için randevu oluşturulur. Kesinlikle test yapılamadığı için tedavi geciktirilmez. Bu hem besin hem de solunum yolu alerjileri için geçerlidir. 

ALERJİ DERİ TESTİ ÖNCESİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Alerji testinin değerlendirilmesini engelleyecek ilaç kullanımlarından belirli sürede uzak durmak gerekir. Özellikle alerji yanıtını baskılayan anti-histaminik içerikli ilaçlar belirli bir süre öncesinden kullanılmıyor olmalıdır. Kullandığınız ilaçları hekiminize bilgi vererek onun önerdiği ilaçları ve önerdiği süre kadar kullanmamış olmak testin güvenilirliği açısından önemlidir.

ALERJİ DERİ PRİK TESTİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

IgE aracılı besin alerjilerinde doğru diyet planı yapmakta ve iyileşmeyi izlem sürecinde, diyetin ne zaman açılması gerektiğine karar vermekte, deri prik testi çok kıymetlidir. Solunum yolu alerjilerinde uygun çevresel önlemlerin alınmasında ve gerekli hastalarda aşı tedavisi (immünoterapi) için neye karşı aşı planı yapacağımızı belirlemede önemlidir. 

ALERJİ DERİ PRİK TESTİNİN RİSKİ VAR MIDIR?

Nadir de olsa vücuda temas ettirilen madde bir alerjen olduğu için deri testi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. O yüzden mutlaka hekim denetiminde yapılmalıdır. 

ALERJİ DERİ PRİK TESTİNİN KİMLERE YAPILMASI TERCİH EDİLMEZ?

Anti-histaminik tedavisi kesilemeyen hastalarda test sonucu güvenli olmayacağı için bu hastalarda kandan bakılan alerji testi tercih edilir.

Test yapılacak deri alanında yoğun egzama tarzı döküntüler varsa teknik olarak deri testinin yapılması uygun olmayacaktır.

Bazı kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar test yanıtını bozabileceğinden deri testi tercih edilmeyebilir. 

Ciddi anafilaksi riski olan hastalarda alerjenden uzak durmak adına deri testi yerine kandan alerji testi hekimin öngörüsüne göre tercih edilebilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehtap Kılıç Çocuk Alerjisi, Çocuk İmmünolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mehtap Kılıç

Çocuk Alerjisi, Çocuk İmmünolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al