Alerjik Göz Hastalıkları

Yazar Ayşe ÖnerGöz Doktoru • 14 Kasım 2018 • Yorumlar:

Alerjik hastalıkların son yıllarda artış göstererek nüfusun yaklaşık %20'sini etkilediği tahmin edilmektedir. Alerji herhangi bir maddeye karşı vücudun gösterdiği aşırı reaksiyondur. Alerjik konjonktivit en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır ve genellikle çocuklukta başlar. Göz, çevreyle direkt teması nedeniyle alerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır.
Alerjinin tetiklenmesi polen, küfler, maytlar, toz, hayvan tüyü, akarlar ve gıda gibi normalde zararsız olan proteinlerle oluşabileceği gibi hava kirliliği ve bazı kimyasallarla da oluşmaktadır. Göz alerjilerinin diğer kaynakları ise makyaj malzemeleri, bazı damlalar, kontakt lensler ve kontakt lens solüsyonlarıdır.

Göz alerjisi kimlerde görülür:

Çocuklarda ve gençlerde, ayrıca erkeklerde daha sıktır. Bu hastaların yüzde 75′inde astım, atopik egzama ve alerjik rinit gibi ek hastalıklara da rastlanır.  Göz alerjilerinin en sık görüleni mevsimsel alerjik konjonktivittir. Genellikle  ilkbaharda ağaç polenleri, yazın güneş ışınları ve çim polenleri, yaz sonu ve sonbaharda ot polenlerine bağlı gelişir.

Belirtileri nelerdir:

Gözlerde, kaşınma, yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet meydana getirebilir. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir. Kişinin görmesi genellikle etkilenmemiştir. Aynı zamanda, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi, alerjik rinit bulguları da olabilir.

Alerjik konjonktivit tanısı nasıl konulur:

Hekim muayenesinde özellikle biyomikrokobik muayenede alerjik göz hastalığı kolayca tanınabilir. Genellikle ek testlere ihtiyaç duyulmaz.

Tedavi:

Öncelikle etken olan alerjenlerden uzak durulmalıdır. Rüzgarlı günlerde çimlerin biçilmemesi, alerji mevsiminin etkin olduğu dönemlerde çimlerin yanına gidilmemesi önerilir. Polenlerden ve güneş ışığından korunmak için güneş gözlüğü ve şapka kullanmak faydalı olabilir. Göz kuruluğu da alerji bulgularının artmasına sebep olmaktadır. Göz kuruluğunu artıran aşırı göz kullanımları (aralıksız bilgisayar ve araba kullanımı) ve klimalar dikkate alınmalıdır. Gözü ovuşturmaktan kaçınmalıdır, bu hastalığın şiddetlenmesine neden olur.  Göz kapağı üzerine soğuk kompresler uygulanabilir.
İlaç tedavileri alerjinin tipine ve şiddetine göre hekiminiz tarafından belirlenmelidir. Kontrolsüz ilaç kullanımı alerjilere direnç oluşturacağı gibi yan tesirlerinde ortaya çıkmasına yol açabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Ayşe Öner

Göz Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al