Alerjik Konjonktivit Nedir?
Yazar Altan Atakan Özcan • Göz Doktoru • 2 Eylül 2021 • Yorumlar:
Alerjik konjonktivit; çoğunlukla çocuk yaş grubunda olmakla beraber erişkin yaş grubunda da görülebilen, alerjen maruziyeti sonrası göz bulgularının görüldüğü tablodur. Alerjik konjonktivitin başlıca bulguları olarak gözlerde kızarıklık, sulanma ve ışık hassasiyeti sayılabilir. Ancak başlıca semptomu kaşıntı olup akut ve kronik seyirli olarak görülebilmektedir. Hastalarda sıklıkla ekzema, astım veya rinit gibi diğer alerjik hastalık öyküsü olabilmektedir. Başlıca çeşitli tipleri olup alt gruplarda incelenmektedir.
Akut alerjik konjonktivit tablosu çok miktarda alerjenin konjonktivaya teması sonrası oluşan Tip 1 alerji duyarlılığı sonucu oluşur. Genellikle halıda, çimde, ev hayvanları ile aşırı maruziyet sonrası oluşan gözde kaşıntı ve kızarıklık tablosu ile gelir.
Mevsimsel alerjik konjonktivit ilkbahar ve sonbahar aylarında artan çayır otu ve bitki polenlerine bağlı olarak gözün reaksiyon göstermesidir, saman nezlesi olarak da bilinir. Polenlerden kaynaklandığı için aksırma, hapşırma, nefes darlığı, öksürük gibi diğer sistemik bulgular eşlik edebilmektedir. Genel olarak çocuk yaş grubunda daha çok rastlanmaktadır.
Vernal konjonktivit denilen erkek çocuklarda daha sık görülen tabloda göz kapaklarında ve kornea dediğimiz gözün saydam tabakasında tutulumla giden bulgular görülebilmektedir. Vernal konjonktivit daha çok sıcak ve kuru iklim coğrafyasında izlenmektedir.
Dev papiller konjonktivit tablosu; kontakt lens, protez veya dikiş materyali gibi yabancı cisimlerin kronik sürtme ve maruziyeti sonrası oluşan kliniktir. Hastada belirtilerle uygun olarak aşırı kaşıntı, kızarırklı ve sekresyonlar görülebilmektedir.
Alerjik konjonktivitlerin temel tedavisinde alerjen etkenin uzaklaştırılması yer almaktadır. Sık el ve yüz yıkama, günlük temiz kıyafet değişikliği önerilir. Soğuk uygulama tedavileri tabloyu rahatlatmaktadır. Hastaların göz bulgularının durumuna göz hekimi anti-alerjik damla tedavisi ve/veya sistemik alerji tedavisi ile takibini yapmaktadır. Takip eden göz hekimi göz tutulum bulgularına göre ek tedaviler düzenleyebilir.
Alerjik bünyeye sahip ve göz bulguları olan çocuk ve erişkin hastaların rutin göz muayenelerine mutlaka gitmeleri, dönemsel şikayetlerinde artış görüldüğünde daha erken göz hekimlerine başvurmaları ve kontrol altında olmaları gerekmektedir.