Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Belirtileri Nelerdir?
Yazar Cihan Karaca • Kulak Burun Boğaz Doktoru • 4 Haziran 2020 • Yorumlar:
Alerjik rinit – Saman Nezlesi .Mevsimsel ve yıl boyu süren alerjik rinit olarak ikiye ayrılabilir. Mevsimsel alerjenler polenlerdir ve polenlerin arttığı mevsim coğrafi özelliklere göre değişir. Genel olarak bahar aylarında çimenler ile başlar ağaç polenleri ile devam eder ve sonbaharda yabani otlar ile devam eder. Bütün allerjenler aynı alerjik belirtilere sebep olacak potansiyele sahip değildir. En güçlü alerjik potansiyeli olan çimenlerdir. Sonra sırasıyla yabani otlar ve ağaçlardır.
Yıl boyu süren alerjik rinit adından anlaşılacağı gibi mevsimden bağımsızdır. Bu gruptaki allerjenler küf, ev tozu akarı ve hayvan kaynaklı döküntülerdir (kepek). Toz ve ev tozu akarına bağlı alerji sonbaharda başlar, kışın zirveye ulaşır ve erken ilkbaharda azalır. Ev tozu akarlarının rezervuarı ; yatak takımları, şilteler , yastıklar , halılar, koltuk döşemeleri ve dolgu (peluş) oyuncaklardır. Küf ev içi ve dış ortam kaynaklı olabilir. Dış ortam kaynaklı küf seviyesi dondurucu havalarda azalırken ev içi küflerin seviyesi genelde sabit kalır ve sıcak ve nemle birlikte artar. Küfün kaynağı evdeki süs bitkileri ve çürümüş yapraklarıdır. Hayvan kaynaklı tüy, kıl ve deri döküntülerine bağlı alerjik için hayvanla direk temas gerekmez . Çünkü bu alerjen atıklar kolaylıkla giysilerle taşınabilir. Hamam böcekleri genelde gözden kaçırılan yıl boyu süren alerjik rinit sebeplerinden bir diğeridir. Bu böceklerin kopan vücut parçaları genelde eski evlerde , eski okullarda ve diğer eski binalarda bulunur. Hamam böceği duyarlılığı astım hastalığının alevlenmesine de neden olabilir.
Alerjik rinitin belirti ve bulguları ;
Kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığıdır. Allerjik rinit tanısı için bir dizi allerji testi yapılmaktadır. Alerji testlerinden önce bazı ilaçların kullanılmaması gerekir ( Antihistamikleri ve trisiklik andidepresanlar gibi) ; bunlar testi yapacak bölüm tarafından size test öncesinde ne zaman kesmeniz konusu bildirilecektir.
Yıl boyu alerjiye sebep olan ev tozu akarları, küf ve evcil hayvanlar en kolay tedbir alınacak çevresel alerjenlerdir. Ev tozu akarı barındıran eski mobilya, halı ve pelüş oyuncakların ortamdan uzaklaştırılması , yastık ve yorganların kılıflarla kaplanması, ortam nem düzeyinin ayarlanması alınabilecek çevresel önlemlerdir. Hastanın durumuna ve hastalığın şiddetine uygun ilaç tedavisi doktorunuz tarafından düzenlenmelidir. Antihistaminikler, dekonjestanlar, mast hücre stabilizatörleri, kortikosteroidler, antikolinerjikler, lökotrien antagonistleri ve immunoterapi tedavi seçenekleri arasındadır.