Algoloji (Ağrı bilimi)
Yazar Aycan Güner Ekici • Algoloji Doktoru • 9 Eylül 2021 • Yorumlar:
Algoloji (Ağrı bilimi), 3 ay ve daha uzun süre devam eden ağrıların(kronik ağrı) tanı, tedavisi ve takibini yapan yandal bilimidir.
Algoloji uzmanları anesteziyoloji, nöroloji ve fizik tedavi uzmanlıklarını bitiren hekimlerin yandal sınavına girerek 2 yıllık algoloji eğitimi sonrasında algolog olmaya hak kazanırlar. Algoloji biliminin amacı kronik ağrı nedeni ile kişinin kaybettiği yaşam kalitesini geri kazandırmaktır.
Algolojinin ilgilendiği başlıca ağrılar;
Migren, gerilim tipi baş ağrıları
Bel fıtığı, boyun fıtığına bağlı ağrılar
Boyun , sırt, bel eklemlerinde kireçlenmeye bağlı ağrılar
Diz - kalça-omuz eklemi ağrıları
Kanser ağrıları
Fibromiyalji
Zona ağrısı
Diyabetik nöropatik ağrılar (şeker hastalığına bağlı ellerde ayaklarda yanma, batma )
Nevraljiler ( trigeminal nevralji: yüzde elektrik çarpması şeklinde ağrı)
Damar tıkanıklığına bağlı ağrılar
Toplumda en sık görülen ağrılar baş ağrıları, bel – boyun ağrıları, eklem ağrılarıdır.
-Algolog nasıl bir tedavi uygular?
İlaç tedavisi , fizik tedavi ile geçmeyen ağrısı olan hastalar algoloji polikliniğine geldiklerinde ayrıntılı muayene sonrası tanısı konulup, farklı ilaç tedavileri başlanabilir. Uygun hastalarda ağrının olduğu bölgenin sinirlerine lokal anestezik ilaçlar ile sinir blokları yapılabilir. Sinirleri duyarsızlaştırarak ağrıyı ortadan kaldırmak için radyofrekans tedavisi ( halk arasında lazer, yakma tedavisi diye bilinen ) uygulanabilir. Fibromiyalji hastaları, kas tutulması olan hastalara tetik nokta enjeksiyonları, ozon uygulamaları yapılabilir. Birçok kez bel-boyun fıtığı ameliyetı geçirmiş fakat ağrıları devam eden hastalarda SCS (ağrı pili ) takılabilir. Kanser ağrılarında ilaçlar ile ağrı azalmıyorsa epidural katater ( morfin pompası olarak bilinen ) takılması, kanserin ilgili olduğu sinir köklerine sempatik bloklar ( sinir kökünü yakma tedavisi olarak biliniyor) uygulanabilir.
Kronik ağrı hastaları tedavi edilmediğinde hareketsizlik, uykusuzluk, hareket edemeyen hastalarda kilo artışı, depresyon gelişebilir. Ağrı tedavisi bu nedenlerle multidisiplinerdir. Fizik tedavi, psikiyatri desteği çok önemlidir.
Ağrı ile yaşamak kaderiniz değildir. Algoloji tedavileri ile %80 ağrılarınızı azaltabiliyoruz. Sağlıklı, ağrısız günler diliyorum.