Alzheimer Hastalığı Nasıl Başlar ve Devam eder?
Yazar Ümit Sönmez • Nörolog • 13 Nisan 2018 • Yorumlar:
100 bunaması olan hastanın 70’i Alzheimer hastalığı sebebiyledir.;
En sık başlama biçimi unutkanlıktır. Bu unutkanlık sinsi ve yavaş başlangıçlıdır. Hastalar aynı soruları tekrar tekrar sormaya başlayabilirler. Yeni yaşadıkları bir olayı hiç yaşanmamış gibi algılayabilirler.
Yer ve zaman tayini bozulur. Hangi yıldayız, hangi aydayız, hangi gündeyiz gibi sorulara cevap verememe ve sık sık soru sormalar başlayabilir. Çok iyi bildikleri mekanları ve yolları karıştırmaya başlayabilirler. Sık kullanılan kelimeleri bulmakta güçlükler olabilir, konuşurken ani duraksamalar ve karışık cümleleri anlamada güçlükler ortaya çıkabilir.
Kişilik değişikleri ortaya çıkabilir. Örneğin çok sakin bir insanın çabuk sinirlenmeye başlaması ya da sinirli bilinen bir insanın giderek daha sakin bir hale gelip içine çekilmesi gözlenebilir.
Alzheimer hastalarında günlük yaşam işlevleri bozulur. İlk bozulanlar en karışık işlerdir. Eğer hasta çalışıyorsa çalışma hayatında aksamalar ortaya çıkar. Bir gün önce yaptığını unutur. Para hesaplarında bozulma ve paranın değeri gibi kavramları tartamama başlayabilir. Kişi giyeceklerini uygun olarak seçememeye başlar. Eskiden renk uyumu varken hastalıkla bu bozulabilir. Hasta banyo yapma sıklığını azaltabilir.
Alzheimer hastalarında tutturmalar, suçlayıcı konuşmalar, takıntılar ortaya çıkabilir. Örneğin, eşyalarını yerini hatırlamayıp unuttuğunda “benim eşyalarımı ya da paramı çaldınız” diyebilir.
Olmayan şeyleri gördüğünü ve işittiğini iddia edebilirler.
Hırçınlık olabilir. Genelde Alzheimer hastalarında hırçınlık zıtlaşmalarla ortaya çıkar. Aile fertleri ya da bakıcılar hastalarla zıtlaşmamalı ve konu pratik bir şekilde değiştirilmelidir.
Huzursuzluk olabilir ve yakınlarına aşırı bağımlı hale gelebilirler. Örneğin eşini ya da yakınını tuvalete bile gitse takip etmek isteyebilirler .
Uykuya dalmakta güçlük çekerler. Uykuları sık sık bölünüp evin içinde amaçsız dolaşabilirler.
Alzheimer hastalığının ilerleyen safhalarında yürüme bozulur ,tek başına hareket edemez hale gelir. Önce idrar tutamama zamanla dışkı tutamama durumları da ortaya çıkar. Hastanın yatalak hale gelmesi Alzheimer hastalığının son safhasında gerçekleşir.
Alzheimer hastalığı bir kader değildir, sıklıkla ilerleyen yaşla ortaya çıkan bir hastalıktır. Tedavide beyinde azalan kimyasallar ilaç tedavisi ile arttırılabilir. Davranışlarla ilgili ve duygu durum ile ilgili bulgular ilaç ve ilaç dışı yöntemlerle yönetilebilinir. Uygun bakım ve tedavi ile Alzheimer hastalarının hayat kalitesi yükseltilebilir ve yaşam süresi uzatılabilir.