Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi
Yazar Yasir Gözü • Genel Cerrah • 2 Mayıs 2016 • Yorumlar:
Tıp dilinde;pilonidal sinus; olarak adlandırılan kıl dönmesi hastalığı ile ilgili özellikle yaz aylarında daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir.
Kıl dönmesi, bir kıl hastalığıdır. İki kalça arasındaki oyuntuda bulunan ve sırt, ense, saç derisi gibi bölgelerden dökülerek gelen kılların, derinin içine gömülmesi, derine uzanan bir kistik yapı oluşturması ve bazen burada iltihaba yol açması ile oluşan bir hastalıktır.
Kıl dönmesi hastalığı, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Bu hastalık sessiz ilerlemesiyle beraber, kıllı ve uzun süre oturarak iş yapanlarda daha sık görülür
Özellikle yaz aylarında kıl dönmesi hastalığından korunmak için mutlaka hijyen kurallarına uymalısınız. Ancak sadece hijyen kurallarına uymak, sizi kıl dönmesi hastalığından korumaz. Bu kurallara uymak sizin kıl dönmesi hastalığına yakalanma riskinizi oldukça düşürmektedir. Çünkü kıl dönmesinin oluşumunda aşırı kilo ve terleme gibi faktörler de oldukça etkilidir.
Kıl dönmesi hastalığına neden olan diğer etkenler ise kuyruk sokumunda çatlak, yarık ya da yara izi olması, uzun süre oturma sonucu oluşan travma, derinin uzun süre terli ve nemli kalması kıl dönmesinin oluşumunu kolaylaştırır.
Kıl dönmesi hastalığı genellikle hayati tehdit içeren bir durum değildir. Ancak aktif yaşamda yer alan, genç insanlarda zaman ve verim kaybına yol açtığı için önem taşımaktadır. Ayrıca tekrarlaması nedeniyle, doğru tedavi uygulanmayanlarda ve yanlış alışkanlıkların devamında çekilen sıkıntı, kaybedilen iş gücü ve kişisel hijyen problem yaratmaktadır.
Hastalık, kişinin kendi göremeyeceği bölgede olduğu için sebep olduğu şikayetler sonucunda kendini fark ettirir. Bu şikayetler akıntı, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kokudur.
İnsanlar hastalığı genellikle küçük bir sivilce olarak değerlendirip kendiliğinden iyileşmesini beklerler. Kuyruk sokumu bölgesine bakıldığında orta çizgide çok küçük delikler, şişlik görülebilir; nadiren hiç delik olmadan da hastalık gelişebilir.
Yaşanan bu sıkıntılar sonucunda enfeksiyon şiddetli olursa ateş, halsizlik ve bulantıya da yol açabilir. Hastalık, birçok değişik tablo ile karşımıza çıkabilir.
Çağımızda sıklıkla karşılaşılan kıl dönmesi hastalığının tedavisi, hastanın detaylı muayenesinden sonra doğru tedavi yönteminin tespitiyle ameliyatsız yöntemlerle gerçekleştirilebilir.
Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi için lokal anestezi uygulanır. Hasta ile birlikte karar verilen ameliyatsız yöntem 10-15 dakika sürer. İşlemin ardından hasta kendi odasında dinlenir ve hayatına devam eder.
Unutulmamalıdır ki kıl dönmesi hastalığının tekrarının gerçekleşmesi yapılan müdahale sonrasında hastanın kendisini korumasına bağlıdır.