AMH testi nasıl yapılıyor?
Yazar Gökmen İyigün • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 28 Kasım 2018 • Yorumlar:
AMH testi nasıl yapılıyor?
Kolunuzdan kan alınıp çok kısa sürede sonucu çıkabilen yeni bir test. Bu testle biz kadınların yumurtalık rezervler konusunda oldukça doğruya yakın bir şekilde bilgi edinebiliyor ve onların çocuk sahibi olma kapasitesi ve menopoza girebilme zamanının yakınlığı hakkında bilgilendirme yapabiliyoruz.
Henüz yeni bir test olduğu için, zamanla çalışmalar arttıkça bizimde fikirlerimiz ve testin duyarlılığı konusundan küçük de olsa değişiklikler olabilmektedir. Ancak genel olarak günümüzde yumurtalık kapasitesi ve olası menopoz ihtimali hakkında bize güçlü, kolay ve ucuz veriler verebilmektedir.
Klasik menopoz bulguları ile asıl korkulan yumurtalık rezervinin tükenmesi ve çocuk sahibi olma kapasitesinin kısıtlanmasının bulguları arasında bir benzerlik var mıdır?
Klasik menopozun; adet görememe, ateş basması, uykusuzluk, sinirlik ve benzeri bulgularının çoğunlukla hiçbiri yumurtalık rezervlerinin erkenden tükenmesinde olmaz. Olası tek uyarıcı bulgu düzensiz adet görmek hatta adet döngüsünün 22 günden sık olabilmesidir.
Bu nedenler çoğunlukla herkesde ve masum görünen adet düzensizlikleri için hekime başvuran hastalarda yapılan testlerle tespit ediliyor.
Erken menopozu ya da yakın ihtimalinin tespit edildiği hastalarda ne gibi tepkilerle karşılaşılıyorsunuz?
Aslında tüm reaksiyonlar çocuk sahibi olmuş olmak ya da olmamakla ilişkili. Çocukları olan kadınlar sadece şimdi nasıl yönetelim bu durumu derken, hiç çocuk sahibi olmamış kadınlar çok derin bir kaygı ve endişe ile karşılaşıyor. Bu gurup kadınlara sadece medikal değil mutlaka psikolojik destek de vermek gerekebiliyor .
Ayrıca kültürel faktörler de bu durumdan etkilenmeyle çok ilişkili. Küçük şehir ve kırsal kesimlerde olası kültürel ve ekonomik faktörlerden dolayı yıkım çok belirgin olmasına rağmen daha çok erken yaşlarda evlenip çocuk sahibi olduklarından etkilenen insan sayısı daha az. Oysa metropollerde yaşam kaygısı süren, kariyer planları yapan ve bunları yaparken de evlilik ve çocuk sahibi olmak için daha ileri yaşlara gelen kadınların ise henüz çocuk sahibi olmadıklarından daha yüksek sayıda etkilenebiliyorlar.
Bu durumla başa çıkabilmek için önerileriniz nelerdir?
Öncelikle yıllık jinekolojik kontrollerini aksatmasınlar.
Eğer henüz çocuk sahibi olmamış ve bunu çok önemsiyorlarsa üreme kapasitesi hakkında mutlaka danışmanlık alsınlar.
Özellikle ailede erken menopoz olanlar ve düzensiz adet görenler mutlaka AMH testini belli aralıklarla yaptırıp yumurtalık rezervleri konusunda yaşamlarını planlarken bilgi sahibi olsunlar.
Kısıtlı rezervleri olanlar evli kadınlar çocuk sahibi olmayı ertelemesin yada embrio dondurulmasını gibi yöntemleri düşünsünler.
Bekar olanlar ve yasal olarak uygun olanlar ise yumurta dondurulması alternatifi hakkında danışmanlık alsınlar.
Erken menopoza girmiş olanlar ise mutlaka menopoz için medikal, ruhsal ve sosyal olarak destek almayı ihmal etmesinler ve olası kemik erimesi ve buna benze yıkıcı menopoz etkilerin azaltılması ya da yok edilmesi için yakın hekim desteğini ihmal etmesinler.