Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir?
Yazar Murat Kalaycı • Genel Cerrah • 16 Haziran 2020 • Yorumlar:
Bu yazımızda anal fissür makat çatlağı nedir, anal fissür makat çatlağı neden olur, fissür tedavisi, fissür ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler, fissür tipleri nelerdir ve makat çatlağı sonrası iyileşme süreci gibi konu başlıkları ele alınacaktır. Anüs bölgesi çok sayıda sinir ucuna sahip olduğu için hassas bir yapıdadır. Uzun süre devam eden sindirim ve bağırsak sistemi sorunları fazla ıkınmaya bağlı olarak bu bölgeye zarar verebilir. Örneğin ishal ve kabızlık gibi problemler fissür nedenleri arasındadır. Bu nedenler doğrultusunda hassas bir cilt tabakasına sahip olan rektumun bitiş kısmında; kanama, yanma, hassasiyet ve ağrı gibi olumsuzluklar yaşanabilir. Dışkılama düzenine ilişkin sorunlar devam ettikçe makat çatlağı yani diğer bir adıyla anal fissürün iyileşme süreci olumsuz yönde etkilenecektir. Yani çatlağa yönelik tedavinin önemi kadar ishal ve kabızlık problemlerinin çözülmesi de büyük önem taşımaktadır. Hadi gelin fissür nedir yani makat çatlağı nedir konusuna daha detaylı bir şekilde göz atalım.
Anal fissür nedir? Makat çatlağı nedir?
Birçok kişi nedir ve makat çatlağı nedir sorusunu merak etmektedir. Anal fissür en basit anlamda makat bölgesinde farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan çatlaklardır. Makat çatlakları ishale bağlı olarak sık dışkılama ve bunun doğrultusunda sık temizleme ile ortaya çıkabileceği gibi sert dışkılama neticesinde sürekli ıkınma yoluyla da oluşabilmektedir. Bu çatlaklar basit görünümlü olmasına rağmen hassasiyete ve ağrıya sebebiyet verebilir. Makat çatlağı hissi kişinin yaşam kalitesini bozar. Bu his cam parçasına benzeyen keskin bir batma hissi verecektir. Eğer çatlak büyükse kişi bu hissi daha fazla ve kanamalı bir şekilde hissedebilir. Makat çatlağı yaşayan kişiler bu hisleri ve makat çatlağı belirtilerini yaşamamak için sık sık makat kaslarını kasabilir ve tuvalete çıkmak istemez. Bu durum da kabızlığın şiddetini artıracaktır. Artan kabızlık şiddeti iyileşme sürecinde büyük sorun teşkil eder. Yani anal fissürün anal kanal içerisine yayılması durumunda kabızlık ve ishalin önemi de artacaktır.
Anal fissür & makat çatlağı tipleri nelerdir?
Anal fissür türleri yani makat çatlağı tipleri ikiye ayrılmaktadır; ve akut anal fissür. Yeni oluşan makat çatlaklarına ”akut anal fissür” denilirken, iyileşmeyen ve ilerlemiş makat çatlaklarına ”kronik anal fissür” denmektedir. Kronik anal fissür belirtileri arasında; zemininde kas lifleri görünen derinleşmiş fissür hattı, anüs çıkışında ele gelen deri parçası ve anal kanal içerisinde parmaksı çıkıntı oluşması bulunmaktadır. Bu üç belirtiye ”Fissür Triadı” denmektedir. Bu belirtiler kronik anal fissürün hemoroid ile karıştırılmasına neden olmaktadır. Bu noktada hekim muayenesinin önemi büyüktür.
Anal fissür (makat çatlağı) belirtileri nelerdir?
Anal fissür makat çatlağı belirtileri dediğimiz zaman önümüze şu belirtiler çıkmaktadır:
-
Ağrı ve yanma hissi
-
Dışkılama esnasında keskin bir acı
-
Dışkılama esnasında açık kırmızı renkli kanama
-
Anal bölgede ıslaklık hissi ve kaşıntı
-
Fissürün dış kenarında şişme sonucu cilt kabartısı
-
Fissürde kaşıntı
Anal fissür (makat çatlağı) neden oluşur?
Anal fissür problemi yaşayan birçok kişi anal fissür neden oluşur sorusunu sormaktadır. Anal fissür farklı nedenler ile ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında doğum, tekrarlayan ishal, sert dışkılama, kabızlık, anal yolla yapılan cinsel ilişki, yabancı cisimler, anal bölge ile ilgili geçirilmiş ameliyatlar sayılabilir. En önemli nedenler arasında yer alan sert dışkılamaya ve kabızlığa dikkat edilmelidir. Yeterli bir şekilde sıvı ve lifli ürünler tüketmemek, tuvalet ihtiyacı hissedilmesine rağmen tuvalete gitmemek sert dışkılamaya yani kabızlığa neden olabilmektedir.
Anal fissür (makat çatlağı) nasıl tedavi edilir?
Anal fissür nedir, anal fissür neden oluşur ve anal fissür belirtileri nelerdir gibi birçok soruyu cevapladık. Şimdi gelelim en önemli soruya; anal fissür nasıl tedavi edilir? Anal fissür rahatsızlığı geçiren birçok kişi fissür tedavi edilmezse ne olur, fissür nasıl tedavi edilir, fissür ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir, makat çatlağı tedavisi nedir ve fissür ameliyatı kaç dakika sürer gibi soruların cevabını merak etmektedir. Yukarıda anal fissür tipleri hakkında vermiştik. Bu iki fissür tipi için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Çünkü birisi yeni oluşmuşken ve kişinin kendisi tarafından müdahale edilebiliyorken, kronik olan tipte hekim müdahalesi şarttır. Yeni oluşan akut anal fissürde kişinin yapacağı bazı uygulamalar bu sürecin 3-4 haftada iyileşmesini sağlayabilmektedir. Örneğin günde 3-4 defa sıcak oturma banyosu uygulamaları yapmak, bol su içmek, bol lifli gıdalar, sebze ve meyve tüketmek kabızlığı önleyecek ve fissürü rahatlatacaktır. Ayrıca uzman hekimin önerisiyle kabızlığı giderici ilaçlar kullanmak bu süreci hafifletebilmektedir. Fakat tabii ki evde yapılan tüm bu müdahalelerin etki etmediği durumlar da bulunmaktadır. Bu noktada hekimin tavsiye edeceği ilaçlar ve ilaçların etki etmediği durumlarda ufak cerrahi müdahaleler bulunmaktadır. Bir diğer fissür tipi olan kronik anal fissür tedavisinde ise sfinkterotomi uygulamaları, nitralı pomad, anal dilatasyon ve botox uygulamaları bulunmaktadır. En sık uygulanan fissür tedavisi ‘’Lateral İnternal Sfinkterotomi’’’dir. Bu tedavi yönteminde anüsün kapalı kalmasını sağlayan iç sfinkter kasına ufak bir kesi yapılarak kas spazmı önlenir ve anal çıkış rahatlatılır. Nüks ihtimali son derece düşük olan bu basit uygulamanın yanlış uygulanması dışkı kaçırma ve gaz tutamama gibi problemlere neden olmaktadır. İç sfinkter kasa uygulama yapılmasının sebebi; normalde dışkılarken gevşemesi gereken iç kasın anal fissür sebebiyle kasılmaya devam etmesidir. Bu durum anüsteki baskıyı arttıracak, kan akışını bozacak ve fissürün iyileşmesini engelleyecektir. Bu durum kronik fissüre sebebiyete verecektir.