Anal Fissür (Makat Çatlağı)
Yazar Barış Tüzün • Genel Cerrah • 8 Şubat 2022 • Yorumlar:
her yaşta görülebilir. genellikle kabızlık sonrasında başlar. kadınlarda hamilelik ve zor doğum da sebep olabilir. şiddetli ağrı, kanama ve makatta ele gelen şişlik bulunabilir. ileri dönemlerde buna kaşıntı eklenebilir. büyük abdest yapma zorluğundan dolayı karında şişkinlik sıklıkla görülür.
muayene ile teşhis konur. şüpheli durumlarda veya başka barsak şikayetleri varlığında endoskopi gerekebilir.
ilaç tedavisi eğer ağrı dayanılmaz durumda değilse ilk seçenektir. ilaç tedavisinden sonra hastalık geçmezse diğer yöntemlere geçilir. ağrı veya ciddi kanama halinde direkt cerrahi yöntemler veya botoks denenebilir.
klasik operasyon tekniği: belden uyuşturarak veya genel anestezi ile yapılır. kısa bir ameliyattır. makatın aşırı kasılan kasının bir kısmı makatın 1 cm yanına açılan küçük bir açıklıktan kesilir. çatlağın çıkarılması bazen gerekebilir. ameliyat sonrası hastalar genellikle 1 gece hastanede tutulur. ameliyat sonrası yaranın iyileşme süresi 2-3 haftadır. bu süreçte pansumanlar ve yaranın hijyeni önemlidir.
lazer ile ameliyat: klasik ameliyatta yapılanlar lazer ile yapılır. ancak lazer için çok daha küçük açıklık yapılır, eğer çatlağı çıkarmak gerekmiyorsa işlem bitirilir. genelde genel anestezi tercih edilir. pansumana gerek yoktur. çatlağın iyileşmesi yine 2-3 hafta sürer.
botoks uygulaması: ameliyatta kesilerek gevşetilen kası 3 aylık bir süre için felç eder, gevşemesini sağlar, yani ameliyatı taklit eder. makatın yan tarafından enjeksiyon ile yapılır. anestezi gerektirmez. enjeksiyon sonrası hastanede kalmayı gerektirmez. botoks yapıldıktan sonra bir süre daha ilaç tedavisi gerekir.
tüm müdahalelerden sonra tekrar etme riski mevcuttur. böyle bir durumda yeni gelişen çatlağın durumuna göre hareket edilir. ameliyatlardan sonra büyük abdest tutamama ihtimali düşük de olsa vardır, ancak bu ihtimal yaşla ve hastada mevcut diğer hastalıkların varlığı ile artar. botoks sonrası bu yan etki geçicidir.