Anal Fissür Tekrarlar Mı? Tekrarlarsa Ne Yapılmalıdır?
Yazar Yasir Gözü • Genel Cerrah • 8 Nisan 2021 • Yorumlar:
Makat çatlağı hastalığı yani tıp literatüründeki adı ile Anal Fissür en yaygın görülen makat hastalıkları arasında yer alır. Makat çatlağı tedavisi ile bu zorlu makat hastalığı makat çatlağı ameliyatı ya da ameliyatsız yöntemlerle kontrol altına alınabilmektedir. Anüs bölgesindeki yoğun sinir uçları nedeniyle vücudumuzun en hassas bölgeleri arasında olan makat bölgesindeki tüm rahatsızlıklar, hastaların günlük yaşantılarını güçleştirmektedir. Makat bölgesi tuvalet esnasındaki ıkınma hareketleriyle bile zedelenebilmektedir. Özellikle kabızlık kaynaklı olarak tuvalet ihtiyacının giderilmesi sırasında bir zorlanma yaşanırsa makat çatlağı oluşabilir.
Peki, makattaki çatlak nasıl iyileşir? Öncelikle belirtilerle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır. Çünkü tedavi edilmediği müddetçe makat çatlaklarının verdiği ağrı sonucu kaslarda spazm meydana gelmekte ve basınçtan dolayı görülen kan dolaşımı yetersizliği nedeniyle oluşan bu çatlakların iyileşme süresi uzamaktadır.
Anal Fissür Tekrarlarsa Tekrar Tedavi Edilebilir Mi?
Makat çatlağı tedavisi kısa sürede yapılmaz ise hastanın her tuvalete çıkışında makat bölgesindeki yaralar tekrarlamaya başlar. Var olan çatlak, dışkılama sırasında derinleşmeye ve hatta iyileşme göstermiş olan bazı dokular da yeniden zarar görmeye başlar. Makat çatlağı kendiliğinden geçer mi, sorusunu soran hastaların bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekir. Çünkü makat çatlağı tedavisi sağlanmamış ve kendi haline bırakılmış makat bölgesindeki bu yara giderek daha da derin bir hale gelecek ve kronikleşecektir.
Makat çatlağı dışkılama yaparken kişiye cam batması hissinde bir ağrı yaşatmaktadır. Hissedilen bu ağrı nedeniyle pek çok hasta tuvalete gitmeyi ertelemektedir. Oysa bu durum gaitanın (dışkı) sertleşmesine ve dışkılama esnasındaki ağrıyı artırarak, tuvalet sonrasında da şiddetli ağrının devam etmesine neden olur. Makattaki çatlak nasıl iyileşir, diye düşünen hastaların bu nedenle en kısa sürede tedavi olmaları gerekir.
Fissür Tekrarlanması Tehlike Oluşturur Mu?
Makat bölgesinin dışında bulunan cilt örtüsü ve bağırsaklardaki iç örtünün birleşme bölümü olan epital doku fazlasıyla narin bir yapıya sahiptir. Bölgedeki herhangi bir zorlanma, burada yer alan çok sayıdaki sinir ucunun etkilenmesini, dokunun zedelenmesini ve tüm bunlara bağlı olarak da makat çatlağı gibi hastalıkların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Makat çatlağı tedavisi, bu dayanıksız bölgede oluşan yaraların iyileşmesi için tek çözüm yöntemidir.
Makat çatlağının başlıca sebepleri arasında makat bölgesinin fiziksel anlamda zorlanması yer alır. Kuru ve sert dışkılamaya bağlı olarak görülen fiziksel zorlanmalar, anal bölgede yırtık görülmesine neden olur. Makat çatlağı tedavisi yapılmamış olan yırtık, bir sonraki dışkılama eyleminde tekrarlar.
Fissür tekrarlanması, daha şiddetli ağrılara neden olacağından makat kaslarında spazma neden olur. Bu spazm sonucu basınca maruz kalan bölgede kan dolaşımı yetersizliği iskemiye bile yol açabilmektedir.
Peki, makat çatlağı kendiliğinden geçer mi? Bu durum mümkün değildir. Makat çatlağı tedavisi olmamış hastanın dışkılama sıklığı gün geçtikçe artacaktır, bu nedenle her tuvalete çıkışta yırtık oluşumu gözlenecektir. Yırtığın bölgede oluşturduğu zarar makat kaslarını da etkilediğinden makat darlığına neden olabilmektedir. Bu durumda daha da zorlaşan dışkılama ihtiyacı şiddetli ağrıları da beraberinde getirecektir. Makattaki çatlak nasıl iyileşir, sorusunu soran hastaların vakit kaybetmeden proktoloji alanında uzman bir hekime muayene olması önerilir. Tedavi ertelenirse bölgedeki apse oluşumuna bağlı olarak “fistülize kronik anal fissür” hastalığı gözlenebilir.
Akut yani başlangıç dönemindeki makat çatlağı tedavisi hekim onayında uygulanacak ilaç desteği ile kontrol altına alınabilir. Ancak kişideki şikâyetler 3 haftayı aşkın bir süredir devam ediyorsa, kronik anal fissür durumu söz konusudur. Kronik makat çatlağı tedavisi ameliyatlı ya da ameliyatsız yöntemlerle bölgeye cerrahi müdahale edilmesini gerektirir.
Fissürün Tekrarlarsa Tedavi Süreci Uzar Mı?
Makat çatlağı ameliyatı, ameliyatsız fissür tedavisine göre oldukça uzun süren bir tedavi yöntemidir. Ameliyata bağlı görülen komplikasyonlar (gaz kaçırma, dışkı tutamama, şiddetli ağrı…) nedeniyle tedavinin ardından bazen aylarca süren istirahat gerektirir.
Anal Fissür Tekrarlanması Sık Sık Yaşanır Mı?
Makat çatlağı kendiliğinden geçer mi, diye düşünen hastaların özellikle kronik hale gelmiş fissür hastalığında böyle bir durumun mümkün olmayacağını bilmesi gerekir. İyileşmemiş ve tedavi edilmemiş fissürlerde yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi tekrarlamalar görülmektedir. Yaklaşık 8 hafta boyunca devam eden çatlaklar derinleşerek kronik bir hale gelmektedir. Bu noktada eğer tedavi edilmezse tekrarlamanın sık yaşandığını söylemek mümkündür. Bu sebeple hastalığın başlangıç evresinde iken yani akut dönemde belirtiler ihmal edilmemeli en kısa sürede makat çatlağı tedavisi gerçekleştirilmelidir.
Makat çatlağı tedavisi sonrasında mutlaka kişinin beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir. Beslenme düzeninde yer verilecek posalı ve lifli besinler, probiyotikli gıdalar, kuru meyveler, tahıllar ve sebzeler sindirim sistemini düzenler ve bu sayede dışkılama yumuşak şekilde yapılır. Lazerle hemoroid ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenlerin bazıları ameliyatsız fissür tedavisinde de yer alır.
Makatta çatlak nasıl iyileşir, denildiğinde sadece uygulanan tedaviyle değil buna ek olarak merkezimizde de bilgilendirileceğiniz şekilde bazı gündelik alışkanlıkların değiştirilmesi gerekir.
Hareketsiz yaşam biçiminin terk edilmesi, tuvalette 5dk’dan uzun kalınmaması, günde en az 2.5 lt su tüketilmesi gibi alınabilecek önlemler hem makat çatlağı tedavisi için hem de sağlıklı bir yaşam için uygulanması gereken alışkanlıklardır.