Anal Fissürde Botoks Uygulaması
Yazar Barış Gülcü • 15 Ocak 2019 • Yorumlar:
Anal fissür makatın çıkışında küçük bir yırtık veya ülserin neden olduğu sık görülen ve ağrılı bir hastalıktır. Halk arasında makat yırtığı olarak da bilinir. Anal fissür; kanama, kaşıntı ve dışkılama sonrasında ağrıya sebep olabilir ve bazen şiddetli olabilir. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Barış Gülcü ameliyatsız anal fissür tedavileri hakkında bilgi verdi.
Makat bölgesinde zonklayıcı tarzda bir ağrı, bacağa kadar uzanan sızılama, dışkılama esnasında bıcak kesiği gibi bir his ve makattan kanama olduğunda anal fissür varlığından şüphelenmelidir.
Anal fissür genellikle birkaç hafta içinde düzelir, ancak 4-6 hafta içinde iyileşmezse kronik fissür olarak adlandırılır. Anal fissüre kabızlık, sert dışkılama, ishal atakları, doğum gibi çeşitli nedenler sebep olabilir. Bununla birlikte, bazen fissür için açık bir neden yoktur.
BOTOKS NEDİR?
Botulinum toksini (Botoks), omurilik yaralanmaları ve serebral felçli kişilerde kas spazmları gibi aşırı kas aktivitesinin neden olduğu çeşitli hastalıkların tedavisinde birkaç yıldır kullanılmaktadır.
Botoks, kasların aşırı kasılmalarını önleme esasıyla fonksiyon görür. Botoksu makatın çevresindeki kas içine enjekte etmek, rahatlamasına ve kas gerginliğinin azaltmasına neden olacaktır. Bu, ağrıyı azaltacak ve fissürdeki kan akışını artıracak ve doğal olarak iyileşmesini sağlayacaktır.
İŞLEM NASIL OLUYOR?
İşlemden önce özel bir hazırlık gerekli değildir, sadece hafif uyutulacağınız (sedasyon) için 2 saat öncesinden aç kalmak yeterlidir. Bağırsak hazırlığı yapmak gerekmez, işlemden önce duş almak yeterlidir.
İşlem, ameliyathaneye girmeden bir cerrah tarafından gerçekleştirilir ve gerçekleştirilmesi yalnızca birkaç dakika alacaktır. İşlemden sonra hastanede yatış gerekmez ve evinize döneceksiniz ve hemen ertesi gün işinize geri dönebileceksiniz.
Botoxun etkileri tedrici olarak 72 saat içinde başlayacaktır ve botoxun etkisi 2-3 ay kadar sürecektir ve bu süre fissürün iyileşmesi için yeterli bir süredir.
YAN ETKİSİ VEYA RİSKİ VAR MIDIR?
Herhangi bir cerrahi işlemde olduğu gibi, küçük kanama, enfeksiyon veya çok nadir de olsa Botox'a karşı alerjik reaksiyon olasılığı riskleri vardır.
BOTOKS SONRASI ÇATLAK TEKRAR EDER Mİ?
Tüm anal fissür tedavileri sonrasında anal fissürün tekrar etme riski vardır. Ancak botoksun en önemli özelliği ileride hastalık tekrar etse bile hastaya ek yük getirmeden hastalığın tedavi edilebilmesidir. Cerrahi sonrası gelişen nükslerin tedavisi daha zor ve daha sıkıntılıdır.
AMELİYAT OLSAM NE OLUR?
Lateral internal sfinkterotomi (LIS) kronik anal fissürde en yaygın tedavidir. Bu ameliyatta spazma uğramış iç makat kaslarının bir kısmı kesilerek kasların gevşemesi ve rahatlaması sağlanır.
Bu ameliyatta hastanede yatış gerekir, hastanın anestezi (narkoz) alması gerekir, ameliyat sonrası bir süre istirahat gerekir. Uygun teknikle yapılmadığında kas kesilmesine bağlı anahtar deliği deformitesi gelişebilir.