Ankisiyete (Kaygı) Bozukluğu
Yazar Benan Şahinbaş • Psikolog • 22 Mart 2021 • Yorumlar:
ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDİR ?
Kişilerde sürekli ve aşırı ‘’endişe’’ halidir. Bu aşırı endişeli durum kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Hayatını devam etmesini ve kalite bir hayat sürmesini engeller. Gerçek bir neden olması gerekmez. Kişi bu olumsuz duygu ve düşüncelerini denetleyemez ve durduramaz. Halk arasında bu kişier ‘’ çok evhamlı’’ olarak nitelendirilirler.
Bu endişeli ruh hali en az 6 ay boyunca hemen hemen gün devam eder ve gün boyunca da devam eder. Görülme sıklığı % 6 civarındadır. Özellikle yaşlılıkta en sık görülen anksiyete bozukluğudur.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Panik – endişe ve sersemlik hali
Huzursuzluk ve gerginlik
Nefes darlığı ve ağız kuruluğu
Kötü bir şey olacak hissi
Kalp atışında aşırı hızlanma hissi
Yorgunluk
Baş ağrısı
Kas ve doku ağrıları
Terleme ve Titreme
Tahammülsüzlük
Hazımsızlık
Ani gelen sıcak basmaları
Fiziksel yakınmalar
Uyku ve yeme bozuklukları
Dikkat ve odaklanma sorunları
ANKSİYETE BOZUKLUĞU TEDAVİSİ NASILDIR ?
Anksiyete bozukluğu tedavi edilebilen bir psikiyatrik bozukluktur. Temelde 2 tür tedavi biçimi vardır. Biri ilaç tedavisi diğeri ise psikoterapi veya terapidir. Danışanın durumuna, yaşadıklarına, belirtilerinin şiddetine göre tedavi biçimi belirlenir. Bazı durumlarda ise 2 tedavi biçimi de kullanılmaktadır.
-
İLAÇ TEDAVİSİ: Tedavide anksiyolitik ( kaygı giderici ) ve antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaç türleri depresyon ve diğer anksiyete bozuklularının tedavisinde kullanılır. İlaçların ciddi yan etkileri ve bağımlılık riskleri yoktur. Kaygı giderici olarak verilen benzodiyazepin grubu ilaçlar yeşil reçete ile satılmaktadır. Bu gruptaki ilaçlar kesinlikle bir psikiyatrist eşliğinde doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
PSİKOTERAPİ : Anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkinliği kanıtlanmış tek terapi türü Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) modelidir. Terapide danışana belirli nefes ve gevşeme yöntemleri öğretilir bu sayede danışanın stresle başa çıkabilme becerileri güçlendirilmeye çalışılır. Diğer bir yandan ise; kaygıyı oluşturan duygular ve düşünceler terapi esnasında dışarı çıkartılarak bu duygu ve düşünceler üzerine çalışılır, yerlerine olumlu ve mantıklı düşünce kalıpları getirilir. Bu sayede kişi daha olumlu ve mantıklı düşünceler halinde olmaya başlar. Bu durumda kişinin duygularına yansıyarak kendini daha mutlu hissetmesini sağlar. Bu sayede kişinin yaşadığı olumsuz belirtiler yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar.