Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu
Yazar Zelal Batur • Psikolog • 3 Aralık 2021 • Yorumlar:
Anksiyete, tanımlanan veya tanımlanmayan bir tehdit beklentisiyle oluşan, bireyde hoş olmayan duygular uyandıran içsel çatışmalarla karakterizedir.
Kaygı, tehdit olarak algılanan bir durum karşısında aşırı tepki ve yoğun endişe hissiyle belirir, kaygıyı geçmiş ve gelecek döngüsünde ilerleyen, korkuyla yakından ilişkili bir süreç olarak da tanımlayabiliriz.
Kaygı, bireyin hayatta kalma, güvenlik, haz, acıdan kaçma gibi evrimsel uyum çabasını koruyucu bir tepkidir fakat birey yoğun ve sürekli devam eden endişe hali, kaygı hissini kontrol etmekte güçlük çekme ve panik durumu bireyin işlevselliğini etkilediği durumlarda kaygı bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.
Çarpıntı, terleme,titreme, solunum zorluğu, baş ağrısı,baş dönmesi, kaslarda gerginlik gibi (fiziksel) başına kötü bir şey geleceğini düşünme, rezil olma, delireceğim, aşırı sinirlilik tahammülsüzlük ve huzursuzluk, kötü bir haber alacağı beklentisi, konsantrasyonda azalma, çabuk irkilme, gibi(bilişsel) bileşenlerle ortaya çıkabileceği gibi genellikle nedeni belirsiz, tanımlanamayan bir endişe hali olarak da ortaya çıkar.
Anksiyete bozukluğu yaygınlığı en yaygın bozukluklardan biridir, kadınlarda 2 kat daha sıktır. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar.
Kaygı Bozukluğu Sürecinde Tedavi
Anksiyete bozukluğunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Genetik faktörler, travmatik yaşantılar, sağlık sorunları, çevresel etkenler, işlevsiz bağlanma stilleri gibi birçok nedene bağlı ortaya çıkabilir. Anksiyete bozukluğunun tedavisi bireyin, sahip olduğu semptomların, sıklığına, yoğunluğuna ve çokluğuna göre değişebilir.
Anksiyete bozukluğu tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Belirtilerini azaltmak, kontrol altına almak için birçok tedavi mevcuttur. Bunlardan biri de psikoterapidir.
Psikoterapi, ruh sağlığı uzmanıyla yapılan konuşma tedavisidir. Bu tedavideki amaç kişi de kaygı yaratan düşünce ve davranışsal örüntülerini yeniden düzenleme, bilişsel ve yaşantısal tekniklerle işlevsiz başetme becerileri yerine sağlıklı başetme becerileri kazandırmaktır.