Anksiyete Nedir?
Yazar Feyza Polat • Psikolog • 18 Kasım 2022 • Yorumlar:
Kaygı, beklenen bir problem karşısında endişe duymak olarak tanımlanabilir. Kaygının zararlı olduğunu söylersek hata yapmış oluruz. Kaygı esasında oldukça işlevseldir. Olası tehlikeye karşı bireyi mental ve fiziksel olarak hazırlar, aksiyon almaya yarar.
Yaygın kaygı/anksiyete bozukluğu (YKB) olan kişiler ise sürekli endişe halindedir. Bu bozukluğa sahip olan kişiler birçok olay/kişiler hakkında günün hatrı sayılır kısmında endişe veya kaygı duyarlar. Kaygılarının kontrol edilemez ve uzun süreli olduğundan yakınırlar. YKB; kolay yorulma, enerji kaybı, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı gibi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Ayrıca çoğunlukla majör depresif bozuklukla birlikte görülür.
Anksiyete anında kendinizi daha iyi hissetmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunlardan bazıları;
1-Nefes egzersizleri: Diyafram nefesi ile yapıldığında kaygınızı çok kısa süre içinde kontrol etmenizi sağlayacaktır.
2-Gevşeme egzersizleri: Dikkatinizi kaygınızdan alıp vücudunuza getirmeye yarar. Sık-gevşet hareketleri sayesinde kendinizi daha rahat ve gevşemiş hissettirecektir.
3-Topraklama: Tıpkı gevşeme egzersizinde olduğu gibi dikkatinizi kaygıdan alır ancak gevşeme egzersizinden farklı olarak vücudunuza değil çevrenizden edindiğiniz duyumlara odaklanmanızı sağlar. Örneğin içinde bulunduğunuz odanın kokusu, bastığınız zeminin sertliği…
Bu egzersizler kaygınızın yükseldiği acil durumlarda kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir alet çantasını oluşturur.
YKB’nin tedavisinde bilişsel-davranışçı terapi en hızlı olumlu sonuç veren tedavi yöntemlerinden biridir. Tedavide sıkça kullanılan tekniklerden biri maruz bırakmadır. Bu teknik danışanı kaygıyla baş etme konusunda eğittikten sonra danışanın kaygı verici ortamlara/durumlara maruz bırakılması olarak tanımlanabilir. Kulağa korkutucu gelse de maruz bırakma çoğu zaman işe yaramaktadır.
Kaygı günlüğü tutma, otomatik düşünceleri saptama ve bu düşünceleri sorgulama, kaygıya sebep olan varsayımlarınızın farkında olma iyileşme sürecinizi başlatacak olan unsurlardandır. Bazı durumlarda tüm bunlara ek olarak ya da yalnızca ilaç tedavisi uygun görülebilir. Sonuç olarak anksiyete veya diğer adıyla kaygı bozukluğu bilimsel yöntemlerle tedavi edilebilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Endişelerden kaçarak değil, onların üzerine giderek yenilebilir.