Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Yazar Miraç Ergen • 13 Haziran 2024 • Yorumlar:
Sütünüzü sağmadan önce ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
Anne sütü saklama esnasında cam kapları ya da anne sütü saklama poşetlerini kullanabilirsiniz. Her bir kaba bebeğinizin bir öğünde tüketmesi gereken miktarda anne sütü koymak önem taşır.
Taze sağılmış anne sütü oda ısısında (<25 C) 4 saat, buzdolabında (<4 C) 4 gün, No-frost dondurucuda (<-18 C) 6-9 aya kadar saklanabilir.
Dondurucuda saklama süresi maksimum 3 ay değil mi?
Anne sütünün dondurucuda kalma süresi dondurucunun özelliğine ve ayrı kapaklı olup olmamasına göre değişmekte ve bu durum kafa karışıklığına yol açmaktadır.
Anne sütü, no-frost ve ayrı kapaklı dondurucu bölmesi olan buzdolabında 6-9 ay, klasik tip yani no-frost olmayan ama ayrı kapaklı dondurucu bölmesi olan buzdolabında 3-4 ay, kapağı ayrı olmayan ve no-frost özelliği olmayan buzdolabında ise 15 gün saklanabilir.
Buzdolabında saklanan anne sütü 4 günü geçtikten sonra bebeğe verilmez, dondurulmaz. Taze sağılmış sütü 4 gün içinde kullanmayacağınızı düşünüyorsanız, sağdıktan hemen sonra dondurun.
Dondurucudan çözülmüş anne sütü, oda ısısında (<25 C) 2 saate kadar, buzdolabında (<4 C) 24 saate kadar durabilir ve bu süreler içinde kullanılabilir. Tekrar dondurulmaz!
Dikkat edilecek önemli noktalar:
Anne sütü donarken genleştiğinden, saklama kaplarınızı sonuna kadar doldurmayın.
Üzerine tarih etiketleyin.
Önce en eski anne sütünü çözdürün ve kullanın.
Anne sütünü çözmek veya ısıtmak için asla mikrodalga fırın veya set üstü ocak kullanmayın.
Sağılmış süt bebeğe nasıl verilir?
Dondurulmuş anne sütü, derin dondurucudan çıkarıldıysa buzdolabının içinde çözdürülmelidir
Çözünen anne sütü artık oda ısısında durabilir.
Sütümüzü bebeğimize verebilecek ısıya getirmek için benmari yöntemi kullanmalıyız. Anne sütü, içerisindeki bileşenlerin bozulmaması için kesinlikle direkt ısıya maruz bırakılmamalıdır.
Benmari yöntemi; içinde anne sütü olan bir kabın, sıcak su dolu başka bir kabın içine ılıtılması yöntemidir.
Anne sütünün biberon yerine kaşık/kaşık biberon veya geniş ağızlı bir bardak ya da fincanla verilmesi daha uygundur.
Biberon verilmesi bebeğin anne memesini reddetmesine, bocalamasına neden olabilir. Biberon emziğine alışan bir bebek, memeyi iyi kavrama alışkanlığını da kaybedebilir. Meme yerine meme ucunu emmeye çalışır.
Küçük bebekler dillerini kullanarak, kedi gibi yalanarak küçük bir bardaktan süt içebilirler.