ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SEBZE VE MEYVELER

Yazar Zülal Yalçın • 18 Şubat 2018 • Yorumlar:

  • ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SEBZE VE MEYVELER

Mevsim geçişlerinde vücudumuzun bağışıklık sistemi de sinyaller vermeye başlar . Her dönem günlük beslenmenize eklediğiniz antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyveler bağışıklık sisteminizin zayıflamasını engellerken hastalıklara karşı da uzun dönemde sağlam bir kalkan oluşturur. Yüksek antioksidan öğelere sahip olanlara birlikte bir göz atalım;

  • BERİLER ( ORMAN MEYVELERİ ):

Ahududu, yaban mersini, böğürtlen gibi kırmızı meyveler içerdikleri proantosiyanidinler sayesinde bizi kalp hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korur. Ayrıca çilek ve böğürtlen ellajik asit içerir. Ellajik asit karserle savaşan doğal bitkisel ajandır. Yabanmersini ise bilişsel fonksiyonları koruyan bileşenler içerir. Günde bir tane meyve hakkınızı berilerden tercih edip yoğurdumuza ekleyerek, salatalarda kullanarak ya da bir ara öğün seçeneği olarak tüketebilirsiniz.

  • BROKOLİ:

Brokoli ve diğer sülfür içeren sebzeler lahana, karnabahar, brüksel lahanası gibi kanser ve kalp hastalıklarına karşı içerdikleri antioksidanlar sayesinde koruyucudurlar. Bu sebzelerde indol-3 karbinol denilen bir bileşen vardır. Bu bileşen sayesinde yüksek antioksidan aktivite gösterirler, östrojeni baskılayarak meme kanseri başta olmak üzere serviks kanseri ve yumurtalık kanserine karşıda korurlar. Ayrıca brokolide yüksek miktarda karoten de vardır. Beta karoten kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir A vitamini türevidir. Günlük beslenmenizde ister çorbalarda isterseniz yemek veya salata olarak bu sebzelere yer vermeniz bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirecektir.

  • DOMATES:

Domatesin içinde bulunan likopen, beta karotenden iki kat güçlü bir antioksidandır. En fazla domates ve greyfurt ve karpuzda bulunur. Yapılan son çalışmalara göre, domates ya da domates suyunu günlük besinlerinde her gün tüketen erkeklerde prostat kanseri görülme riski daha düşük bulunmuştur. Likopen prostat kanseri dışında akciğer, kolon ve meme kanserine karşı da koruyucudur. Domateste pişirilmeyle birlikte de likopen oranı artmaktadır. Domates likopen haricinde glutatyon da içerir, bu sayede bağışıklık sistemini de güçlendirir. Domatesi mevsimi geçmeden en doğal hali ile söğüş olarak salatalarda ya da yemeklerinizde bolca tüketebilirsiniz.

  • SİYAH ÜZÜM:

Üzüm resveratrol ve quarcetin içerir. Bu içerdiği bileşenler sayesinde serbest radikaller ile savaşır, damar yapısını korur, damar sertliği gelişme riskini azaltır. Resveratrolün, kansere karşı koruyucu olduğu, infilamasyonu azalttığı, gastrik ülser, osteoporoz ve inme riskini azalttığı bilinmektedir. Mevsiminde tüketeceğiniz günlük 1 çay bardağı siyah üzüm sayesinde pek çok hastalıktan korunmak mümkündür.

  • SARIMSAK:

Antioksidan diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibi sarımsak da kalp hastalıklarına ve kansere karşı korur. Doğal antibiyotiktir. Yemeklerde kullanımı ile tuz tüketiminin sınırlandırılmasına yardımcı olur. Birde yaşlılık izlerini yok eder. Sarımsaktaki anahtar nokta, içerdiği sülfürlü bileşendir. Bu bileşenler, verdikleri tat ve kokudan öte pek çok hastalık riskini de azaltır.

  • ISPANAK:

İçerdiği lutein sayesinde göz sağlığımızı korur, kataraktın gelişme riskini azaltır. Ayrıca lutein güneş ışınının retinaya verdiği zararı azaltır. Bu sayede serbest radikallerden korur. Yemeği dışında salatalara ve detoks içeceklere çiğ olarak eklenmelidir.

  • YEŞİL ÇAY:

Yeşil çayın inme, kalp hastalıkları, kanser ve diğer pek çok hastalığa karşı koruyucu etkisi bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Antioksidan aktivitesinin yüksek olmasının yanı sıra zayıflama diyetlerinde metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımına yardımcı olması da çok önemli özelliklerinden biridir.

Gün içinde 2 adet tercih edilip tüketilmelidir.

  • HAVUÇ:

Turuncu rengiyle öne çıkan havuçta beta karoten deposudur. Yapılan bir çalışmada beta karotenin kanser riskini % 30 Artrit riskini % 70 azalttığı saptanmıştır. 10 dakika kadar haşlanmış ya da pişirilen havuçtaki antioksidan aktivite daha da artmaktadır. Sebze yemeklerine ve çorbalarına havuç ilavesi yapmak öğündeki antioksidan alımını arttıracaktır.

  • TAM TAHILLAR:

Tam tahıllar antioksidan etkisi yüksek bir vitamin olan E vitamini içerirler. Yapılan çalışmalar E vitamininin prostat kanserinden koruduğunu göstermektedir. Ayrıca kısırlığın tedavisinde etkili olduğu, artrite iyi geldiği, Alzheimer gelişme riskini azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği de kanıtlanmıştır.

Tam tahıllar için buğday kepeği, yulaf kepeği , kepekli çavdar unu ,tam buğday unu, esmer bulgur ve esmer pirinç, kepekli makarna tercih edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)