Aort Anevrizması
Yazar Gürhan Günay • Kardiyolog • 26 Şubat 2018 • Yorumlar:
Kalpten çıkan ana damar aort olarak adlandırılmaktadır. Aortun göğüs kafesi içinde kalan bölümüne torasik aorta,karın boşluğunda kalan bölümüne ise abdominal aorta denilmektedir.
Aort anevrizması,aort duvarının zayıf olduğu bölgelerden balonlaşması aort anevrizması olarak adlandırılmaktadır.Anevrizmanın bulunduğu bölgeye göre torasik(göğüs) ve abdominal(karın) aort anevrizmaları olarak iki çeşittir.Anevrizmanın şekline göre ise fusiform ve sakküler(Keseli) olarak ikiye ayrılmaktadır.
Aort anevrizmasının risk faktörleri:
-Ateroskleroz
-Hipetansiyon
-Hiperlipidemi
-Diabet
-Sigara
-Kalıtsal hastalıklar
-Biküspit aort kapağı
-Travma,enfeksiyon
Doğuştan bağ dokusu bozukluğu ile giden Marfan sendromunda aort anevrizması ve kalp kapak hastalıkları sık görülmektedir.Biküspit aort kapağı en sık görülen konjenital kalp hastalığıdır ve aort anevrizması bu hastalarda sık görülmektedir.
Aort anevrizması semptomları:
Aort anvrizması olan hastaların anevrizma çok büyük olsa bile semptoları olmayabilir.Genellikle tanı rutin muayene ve/veya tetkikler yapılırken tesadüfi olarak koyulmaktadır.Baş hastalıklar için yapılan ultrasonografi veya tomografide tesadüfen tanı koyulur.Anevrizmanın göğüs ve karındaki oluşum yerine göre göğüs ve karın ağrısı yapabilir.Bazı hastalar özellikle zayıf hastalar karında nabzını hisseedebilir.Torasik aort anevrizması yutma güçlüğü,nefes darlığı hatta bazan ses kısıklığı yapabilir.Yırtılan bir anevrizma ani ve şiddetli ağrıya,anevrizmanın yeri ve kanama miktarına bağlı olarak;şuur kaybı ve şoka neden olabilir.Bazan anverizma içinde pıhtı gelişip,anevrizmanın bulunduğu bölgeden daha uzağa pıhtı atıp damar tıkalığına sebep olabilir.