Aort Kapak Hastalarının Şikayetleri
Yazar Yavuz Beşoğul • Kalp Ve Damar Cerrahı • 18 Haziran 2021 • Yorumlar:
Nefes darlığı
Çabuk yorulma
Çarpıntı
Ritim bozukluğu
Göğüs ağrısı
Ani bayılma
Aort Kapak Hastalığının Tanısı
Aort kapak hastalığı için kesin tanıda uygulanması gereken tetkik kalbin ultrasonunun yani ekokardiyografisinin yapılmasıdır.
Aort Kapak Hastalığı Nedenleri
Aort kapak hastalıkları şu nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Aort kapağın doğuştan iki yaprakçıklı olması
Aort kapağın romatizmal olarak sonradan kireçlenmesi
Bağ dokusu yetmezliği sonucu doğuştan olmuş olan ve ileri yaşlarda kendini gösteren kapakçıktaki geriye kaçırma, kapanamama bozukluğunun ortaya çıkmasıdır.
Aort Kapak Hastalığı Belirtileri
Aort kapak hastalığı sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Aort kapak hastalıklarında darlık ya da yetmezliğe bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
Nefes darlığı
Çabuk yorulma
Çarpıntı
Ritim bozukluğu
Göğüs ağrısı
Ani bayılma
Aort Kapak Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Kireçlenme sonucu darlık oluşabileceği gibi bazen bağ dokusu bozukluğu sonucu oluşan yetmezlikte ise kalbi ileri derece büyütür. Hem darlık hem yetmezlik kalbin sol tarafını büyüteceği gibi önü tıkalı olan bir kalbin çalışma bozukluğu sonucu, büyümesi sonucu kalp kasının gücü azalır. Eğer süre çok gecikirse zamanında müdahale edilmezse, zamanında ameliyat edilmezse kalp büyümesi kardiyomiyopati denilen kalbin kasılma bozukluğunun ileri derecede olması safhasına gelir ki hasta ondan sonraki ameliyatı çok yüksek riskli oluşur. Kalp kasının kalınlaşmaması, kalbin büyümemesi birinci derecede önemli kriterdir.
Aort kapak hastalıklarının tedavisinde ileri tekniklerle kimi zaman kalp kapakçığı tamir edilir kimi zaman da tamamen değiştirilir. Bu da minimal invaziv cerrahi tekniklerle, yandan, kol altından küçük kesiyle 4 santimlik bir kesiyle veya akciğerleri kötüyse önden yine 4-5 santimlik küçük bir kesiyle kalp kapakçığı tamir veya değiştirme işlemi yapılır. Önemli olan zamanında müdahaledir, zamanında tespittir ve kalbi ileri derecede büyütmemesidir.
Aort Kapak Tamiri
Hastanın aort kapağındaki problemin giderilmesinde eğer kapağın durumu uygunsa öncelikle tamirin tercih edilmesi gerekir. Çünkü hastanın kendi kapağıyla yaşamına devam etmesi yapay kalp kapağı ile değiştirilmesinden daha iyidir. Aort kapaktaki bozuklukların ileri derece olmadığı durumlarda aort kapak onarılarak tedavi edilmesi sağlanır. Aort kapak tamirinin uygulanabilmesi için kalp kapakçık yapraklarının düzenli olması, kalp kapakçığı kaçağıyla birlikte darlığının olmaması, kapakçık üzerinde herhangi bir pıhtı veya pürüz olmaması, kapakçık yapraklarının birbirine rahatlıkla yaklaşabiliyor olması veya darlığının açılabildiğinde geriye kaçak yapmıyor olması gerekmektedir.
Aort Kapak Değişimi
Aort kapak değişimi, hastanın aort kapaktaki darlık ve yetmezlik probleminde tamir ile giderilemeyen durumlarda uygulanan, aort kapağın biyolojik ya da mekanik yapay kapakçıklarla değiştirilmesidir. Kalp kapaklarında ileri derecede geriye kaçırma veya ileri derecede darlık, bazen ikisinin birlikte olması, kapağın ileri derecede kireçlenmesi, kapak önünde pıhtı olması, kalp ritminde bozukluk olması gibi durumlarda kapağı değiştirmek gerekebilir.
Aort Kapak Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aort kapak değişiminden sonra en önemli konulardan biri, hastaların hekim tarafından tavsiye edildiği şekilde kan sulandırıcı ilaçların düzenli olarak kullanmalarıdır. Biyolojik kapak değişiminde kan sulandırıcı ilaç kullanımı 3 ay iken mekanik kapak değişiminde hastaların ömür boyu kan sulandırıcı ilacı kullanmaları gerekir. Bunun yanında hastanın enfeksiyonlardan korunması son derece önemlidir. Başka bir hastalıktan dolayı olabilecek cerrahi müdahaleler gibi durumlarda hastanın kalp doktoruyla iletişime geçmesi ve enfeksiyona karşı önleyici tedbirler alınması önemlidir. Bununla birlikte hasta, kalp ve kalp kapağının takip edildiği hekim kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Aort kapak hastalıkları kalbin büyümesine neden olduğundan dolayı erken teşhis ve tedavisi son derece önemlidir.