Araknoid Kist Nedir?
Yazar Semih Keskil • Beyin Ve Sinir Cerrahı • 2 Ağustos 2021 • Yorumlar:
Araknoid kistler beynin zarlarından biri olan araknoid içinde oluşan içi beyin omurilik sıvıa dolu keseciklerdir. Beyinde yer kaplayıcı lezyonlardan %1’ ini oluşturur. Herhangi bir yaşta görülebilmesine karşın yaklaşık %75’ i çocuklarda izlenir. Erkeklerde kadınlarda 3 kat daha fazladır. Bir tümör değildir. İyi huylu yer kaplayıcı lezyonlardır. Konjenital dediğimiz doğumdan beri var olabileceği gibi, geçirilmiş kafa travmaları, enfeksiyon, beyin kanamaları sonrası, bazı beyin tümörlerine bağlı da görülebilir.
Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, nöbet (sara, epilepsi atağı), denge bozuklukları, işitme kusurları gibi şikayetlere neden olabilir. Araknoid kistler genellikle başka bir nedene bağlı yapılan tetkiklerde rastlantısal olarak ortaya çıkar. Yani çoğu hasta bu hastalığını bilmez.
Araknoid kist ile ilgili tanı, takip ve tedaviyi beyin ameliyatı veya beyin tümörü ameliyatında olduğu gibi beyin cerrahı yapmaktadır. Doktorunuz öncelikle şikayetlerinizi dinleyerek detaylı bir fizik muayene yapacak sonrasında beyin tomografisi, beyin MR’ ı gibi görüntüleme tetkikleri isteyecektir. Nöbet geçirme şikayeti olanlarda mutlaka EEG yapılmalıdır. Tetkik sonuçlarınıza göre tedaviniz şekillenecektir. Araknoid kistler çoğunlukla cerrahi gerektirmeden takip edilir. Fakat bazı durumlarda hastalar ameliyat edilir.
Araknoid kist ne zaman ameliyat edilir? Hastada durdurulamayan nöbetler oluyorsa, bilinç bozukluklarına sebep olduysa, takiplerinde boyutu sürekli artıyorsa, vücudun tek tarafında zafiyet geliştiyse, davranış bozuklukları başladıysa ameliyat seçeneği kullanılır.
Araknoid kist cerrahi tedavi seçeneklerinden bir tanesi kist duvarının beyin boşluklarına ağızlaştırılması yöntemi olup diğer seçenek ise kist içinden karın boşluğuna uzanan bir pompa sistemi kurarak kistin yavaşça karın boşluğuna boşaltma ameliyatıdır. Araknoid kist ameliyatları oldukça riskli ameliyatlar olup ameliyat öncesi mutlaka bir yoğun bakım yatağı ayarlanmalıdır.