Artık Çocukların %60-70'i Allerjik
Yazar Duygu Eraslan • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 4 Mayıs 2020 • Yorumlar:
Maalesef giderek artan endüstrileşme, işlenmiş besin gıdaları, gereksiz ilaç kullanımı, hızlı gelişen teknoloji, çekirdek ailelerin artması, kirli hava şartları vb bir çok sebeple genetiğinde etyolojide rol aldığı allerjik reaktif hava yolları hastalığı olarak bilinen ASTIM : ALLERJİK BRONŞİT son elli yılın çocuklarımızın en güncel hastalığı haline gelmiştir ...
Astım; Allerjik Bronşit bir çok ajjerjen ve tetikleyici faktörlerle gelişen kronik ( uzun süreli ) inflamasyonu ile tekrarlayan hışıltı, hırıltı ve nefes darlığı bulguları ile karakterize solunum yollarının tekrarlayan ani aşırı duyarlılık halidir.
İnflamasyon; iltihap anlamına gelip; solunum yollarının bulaşıcı hastalık yapan ( bakteri-virüs gibi mikroorganizmalar), irritasyona sebep olabilecek antijen ( vücuda yabancı madde ), egzersiz, soğuk, yanlış-yapay beslenme, parfüm-deodorant, deterjan-çözücü vb inhaler irritanlar, obezite, endüstrileşme, sigara maruziyeti, kirli hava vb birçok sebeple oluşan doku yaralanmaları sonrasında solunum kaslarında meydana gelen ani bronkokonstriksiyon ( solunum düz kaslarında aşırı kasılma), bronşlarda mukus tıkaçları oluşması sonucu dirençli gıcık tarzı öksürük, hava hapsi ve tabiii ki nefes darlığı ile kararkterize solunum açlığı durumudur.
Biz çocuk hekimlerinin amacı her hastanın olası astım-allerji kliniğine uyup uyup uymadığını farkederek nefes darlığı oluşturabilecek risk faktörlerini her hastaya göre saptayıp önlemeye, yok etmeye yönelik gerekli önlemleri almak adına aileleri bilgilendirerek öncelikle davranışsal ve koruyucu tedbirlerle kliniği kontrol altına almaya uğraşmak; gerekli hastalarla medikal-inhaler tedavilerle hastanın solunum sisteminin mininmum zararla atakların atlatılması sağlanmalıdır.
Unutmayalım ki nefessiz bir dakika bile yaşayamayacağımız hayatta gelişme çağındaki çocuklarımızın her ataktan etkilenmemesi için bilinçli olmamız şart. Sık geçirilen ataklarda çocuklarımızın sağlıklı nefes alışverişi etkilenebilmekte, iştahsızlık, kronik hipoksi ve gelişme geriliği meydana gelebilmektedir. Geçmeyen öksürük, allerji şikayetleri için yanlış kullanılan gereksiz antibiyotikler - ekspektoran vb ilaçlarla diğer sindirim sistemi gibi hayati organları negatif etkilenebilmekte.Spor yapamayacağını zanneden, yanlış yönetilen atakların, faydasız kullanılan ilaç yan etkileri sonucu eve kapanan, sağlıksız ve mutsuz çocuklar istemeden bir de obezite gibi sekonder hastalıklarla mücadele etmek zorunda bırakılmaktadır.
Yanlış ve gereksiz kullanılan antibiyotikler çocukların birçok hastalığın etyolojisinde ve koruyuculuğunda çok çok önemli rol oynadığı kanıtlanmış; artık 2. beyin olarak adlandırılan bağırsak mikrobiyotasının olumsuz etkilenmekte, sağlıklı ve doğru beslenmenin bu kadar zor olduğu günümüzde ne emeklerle hazırlanan sağlanan besin maddelerinin vücuda alındıktan sonraki emiliminde-yararlanımında barsak florası yetersiz bile kalabilmektedir.
Sık sık nefes darlığı-allerji atakları riski ile yaşayan mutsuz çocuk ve bu endişeyle baş etmeye çalışan anne - babalar olmasın.