Artık Tuvalet Sorun Değil
Yazar Gözem Kıray Kaş • Psikolog • 26 Kasım 2021 • Yorumlar:
Her gelişim dönemi çocuğun kendine özeldir ve bu dönemlerde anneler nasıl bir yol takip etmeli merak ederler. 18 ay ile başlayan kaslarını kontrol etmek 2 veya 3 yaşında da oluşabilir. Bu dönemler tuvalet alışkanlığı kazandırmak için düşünüle bilinir. Çocuğun hazır olduğunu anlamak için bazı kriterler vardır. Bunlara bakmak gerekir. Çocuk kirli bezden rahatsız olmaya başlar, 2 ve 3 yaş gibi kas gelişimi sağlanmıştır,her ortamda tuvaletini yapmak istemez yani bir diğer önemli nokta mahremiyet algısı gelişmiştir. Bağırsak hareketleri düzenli hale gelmiştir. Konuşmaya başlamış, kıyafetlerini kendi giyip çıkarabilir ve oturma -kalkmak gibi kaba motor becerisini gerektiren hareketleri yapar hale gelmiştir. Gündüz kuru kalkıyorsa,2 saat tuvaletini tutuyorsa, tuvaleti merak etmeye başlamışsa hazır olduğunu düşünebiliriz. Burada önemli olan eğer yanlış sinyal aldık ise ve çocuk bezini bırakmak istemiyorsa bebe bye bye dedikten sonra geri dönüş yapılmaz.
Aslında bakıldığında gelişim dönemleri sıra ile gider mesela memeyi bırakmayan ve konuşmaya başlamamış çocuğa ilgisi olsa bile tuvalet alışkanlığı kazandırılmaz. 4 yaşına gelmiş ve hala bez kullanan çocuk için rug sağlığı süreçlerini incelemek gerekir.
Peki çocuğu nasıl hazırlamalıyız?
Çocuk önceden tuvalet ve lazımlık konusunda bilgi sahibi olmalı, lazımlık yada tuvalet mi kullanacak kendi karar vermeli,tuvalette hangi kilodu giymek ister yada orada hangi oyunu oynamak ister birlikte karar vermek gerekir. Burada hijyen en önemlisidir. Anne eğer çok fazla hijyene vurgu yaparsa o zaman çocuk alışması kolay olacak bir durumdan kaçınmak ister.
Çocuğunuzun hangi saatlerde tuvalete gittiğini , hangi sıklıkla kaza yaşandığını not almak önemlidir. Yarım saatte bir uyandırmak ve baskı yapmadan tuvaletini sormak önemlidir. Tuvalet eğitiminde bir çok kişi tuvalet alışkanlığını kazandırmaya çalışması çocuğun aklının karışmasına sebep olacaktır. Kullanılan lazımlık evin sadece tuvalet kısmında yer almalıdır. Çocuk bu sürece zaman içinde alışacaktır bu yüzden yaşanılan kazalarda kızma yada ceza vermek dğoru değildir.