Asherman Sendromu (Rahim İçi Yapışıklık) Nasıl Tedavi Edilir?
Yazar Seval Taşdemir • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 17 Haziran 2020 • Yorumlar:
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, rahim içi yapışıklık (Asherman Sendromu) tedavisinin nasıl yapıldığını sizler için anlattı.
Asherman sendromu halk arasında rahim içi yapışıklıklar olarak bilinmektedir. Bu yapışıklıklar rahim boşluğunun bir kısmında ya da tamamında görülebilmektedir. Yapışıklıklar sonucu rahim boşluğu tıkanmaktadır. Bu yapışıklıklar genel olarak rahim içerisine uygulanan cerrahi müdahalelerden sonra ortaya çıkabilmektedir.
Asherman sendromuna neden olan cerrahi müdahalelerin başında ise kürtaj gelmektedir. Kürtaj sonrası enfeksiyon yaşanması ya da rahimde küçük bir parça kalması yapışıklık riskini bir hayli arttırmaktadır. Özensiz bir şekilde yapılan kürtaj işlemlerinin büyük bir çoğunluğu Asherman sendromu ile sonuçlanmaktadır. Kürtajın dışında myomektomi ve sezaryen operasyonlarında da yapışıklık görülme riski bulunmaktadır.
Ancak Asherman sendromu herhangi bir operasyon geçirmemiş kişilerde de meydana gelebilmektedir. Özellikle şiddetli pelvik iltihabı geçiren hastaların büyük bir kısmında Asherman sendromuna rastlanabilmektedir.
Belirtileri nelerdir?
Asherman sendromu genellikle kürtaj sonrasında farklı şekillerde kendini göstermektedir. Daha önce böyle bir şikayeti olmayan kadınların, kürtaj ya da diğer rahim içi cerrahi operasyon sonucunda bu belirtileri göstermesi durumunda vakit kaybetmeden uzman bir doktora tedavi olmaları gerekmektedir.
Asherman sendromunun en yaygın belirtisi adet kanamalarının bir anda kesilmesidir. Asherman sendromunda adet kanamaları tamamen kesilmese bile önemli miktarda azalmaya neden olabilmektedir. Ayrıca gebe kalamama ve tekrarlayan düşükler sendromun belirtileri arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlıklar herhangi bir diğer rahatsızlık ile kolay bir şekilde karıştırılabilmektedir. Bu nedenle fark edilmesi uzun zaman alabilir. Rahim filmi (histerosalpingografi) ve histeroskopi ile tanı konulur.
Nasıl tedavi edilir?
Asherman sendromunun tedavisi yapışıklığın miktarına ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Hafif dereceli yapışıklıklarda, rahmin içerisine spiral yerleştirilmesi ve bu süreçte rahim iç yapısının yenilenmesine yardımcı olmak için hormon tedavisi yeterli olmaktadır. Ancak daha ilerlemiş yapışıklıklarda ise cerrahi müdahale kaçınılmazdır.
Rahim ağzından bölgeye yerleştirilen ince bir teleskop ile rahim boşluğu görüntülenebilir ve yapışıklıklar giderilebilir. Histeroskopi sonrasında da belirli bir süre östrojen tedavisi gerekmektedir. Operasyondan sonra rahim içi boşluğunda tekrar yapışıklıkların meydana gelmemesi için rahim içi araç yerleştirilmektedir. Bu araç iki ay boyunca rahim içerisinde kalmaktadır. Ayrıca rahim boşluğuna uygulanan hyaluronik asit yapılı jeller ile tekrar yapışıklıklar önlenebilir.