Askılama Yöntemleri
Yazar Zühtü Demir • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 30 Ağustos 2017 • Yorumlar:
Son zamanlarda ülkemizde büyük bir popülerlik kazanmış bir yüz gerdirme uygulaması olan APTOS (Anti PTOS) yöntemi, 1991 senesinde Rusya’da Marlen Sulamanidze isimli bir doktor tarafından geliştirilmiştir. “Aptos”, “Feather Lift” ve “Thread” olarak da dünya genelinde bilinen bu uygulama Türkçe literatürde “askılama”, “balık kılçığı ip” ya da “ataçlama” gibi terimler ile yerini almaktadır.
Yüz germe, kaş kaldırma, yüzün Özellikle orta yaş hastalarda başlangıç seviyesinde olup az miktarda kendisini gösteren ve yaşlanmaya başlama belirtileri sonucunda meydana gelen yüzde sarkma ve gevşemenin minimum seviyede olduğu bu yaş aralığında Aptos ile yüz germe operasyonları uygulanmaktadır. Bu uygulamalar neticesinde ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek sarkma gibi durumlarda farklı estetik uygulamalar ile kombine edilebilme olanağını sunmaktadır.
Orta bölgesinde yağ yastıkçıklarının yukarıya çekilmesi ve boyun germe gibi işlemler askılama yöntemi kapsamında uygulanabilmektedir. Askılama yöntemi aynı zamanda alın bölgesindeki botox uygulamalarından 3 gün sonra rahat bir şekilde uygulanabilmektedir. Yine bu uygulamalar farklı estetik operasyonlar ile kombine edilebilmektedir.
Bu teknik, uygulamada kullanılmak üzere özel geliştirilmiş ve ters yönlerinde çıkıntılara sahip olan ipler ile asma işlemine dayanmaktadır. Bu ipler olarak operasyonlarda sıkça tercih edilen ve vücut tarafından absorbe edilemediğinden dolayı ömür boyu daimi olan polipropelin maddesinden üretilmiştir. 15 ile 20 dakika arasında kısa bir süre içerisinde uygulanmakta olan bu işlem hastaların lokal anesteziye tabi tutulması ile gerçekleştirilmektedir. Operasyon sonrasında askılama yapılan lokasyonlar bantlar ile askılama desteklemesi işlemine tabi tutulur ve bu işlem 3 ya da 5 gün devam eder. Operasyondan sonra hasta tercihine bağlı olarak hemen evine gidebilmektedir. Operasyon sonrasında oluşan ödemin azaltılması bakımından hasta için 2 saat süren bir buz uygulaması önerilmektedir.
Vücutta herhangi bir kesi işlemi söz konusu olmadığından ve operasyon sırasında iğne içerisinden dikişler geçirilerek işlem yapıldığından ötürü herhangi bir iz kalması sorunu yaşanmamaktadır. Operasyon sırasında ipliklerin yüzeysel olarak yerleştirilmesi, germe etkisinde görülen azalma ya da iplik uçlarının dışarı çıkması durumu gibi bir takım komplikasyonların görülmesi mümkün olmaktadır. Hastaların arzu etmeleri üzerine basit bir müdahale ile ipliklerin çıkarılması mümkün olmaktadır.