Aspir Yağı ve Faydaları
Yazar Gökhan Çelik • Diyetisyen • 30 Ekim 2019 • Yorumlar:
Bazılarının adını sıklıkla duyduğu bazılarının ise şu an ilk defa duyacağı aspir yağı nedir?
Yalancı safran, Amerikan safranı ve boyacı safranı gibi isimlerle de bilinen, tek yıllık, geniş yapraklı, sarı, kırmızı, turuncu, beyaz ve krem renklerinde çiçeklere sahip, kurağa dayanıklı ve yağ oranı ortalama %30-50 arasında değişen ‘aspir’ adı verilen bir bitkiden elde edilen yağdır. Tarih öncesi zamandan beri aspir tarımı yapıldığı bilinmektedir. Aspir bitkisi sadece yağ elde edilmesinde değil aynı zamanda gıda ve kumaş boyasında kullanılmaktadır. Ortadoğu ülkelerinde ateş düşürücü, panzehir ve kabızlığa karşı olarak kullanılmıştır. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Aspir bitkisinin yapraklarından çay yapılmaktadır ve bu çay kadınların regl dönemlerinde, kalp-damar rahatsızlıklarında ve travma sonucu oluşan şişliklerin ve ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır. Aspir yağının en belirgin özelliği doymuş yağ asit oranının çok düşük olmasıdır. Aspir yağı en yüksek çoklu doymamış yağ asiti oranına sahip olmasından dolayı kan kolesterol seviyelerini ve koroner kalp hastalığı riskini düşürmektedir.
Klinik çalışmalarda, yüksek tansiyonu düşürdüğü, damarlardaki kan akışını arttırarak dokuların daha fazla oksijen almalarını sağladığı gözlenmiştir. Oleik ve linoleik yağ bakımından çok zengindir. Omega 3-6, kalsiyum, fosfor, demir B ve E vitaminlerinden zengin olduğu için antioksidan ve antiseptik etkiye sahiptir. Serbest radikallerle savaşır. Metabolizmayı hızlandırarak kilo verimine yardımcı olur. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Yaşlanmayı önler. Çatlak, kuruluk gibi cilt problemlerinin giderilmesinde etkilidir. LDL kolesterolü düşürerek kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu engeller. Kan şekerini dengeler. Bağışıklığı güçlendirir. Kanser oluşumunu önler.
Yağların enerji için kullanılmasını sağlar böylece yağ yıkımına katkıda bulunur. Kas kütlesini korumaya yardımcıdır. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz bu aspir yağının yemeklere tat katmasının yanı sıra sağlığa pek çok faydasından dolayı kullanımının yaygınlaşması gerekmektedir.