Astım
Yazar İpek Türktaş • Çocuk Alerjisi Doktoru • 20 Haziran 2019 • Yorumlar:
Çocuklar Neden Astım Olur ?
Astım genetik (ırsi) bir hastalıktır. Anne ya da baba tarafından miras gibi çocuklara kalır. Astım çok şiddetli değilse, nefes darlığı yoksa erişkinler de BRONŞİT, ALERJİK BRONŞİT, GENİZ AKINTISI ÖKSÜRÜĞÜ, ZATÜRRE gibi yanlış tanılar alabilir.
Astımdan Nasıl Şüphe Edilir ?
Astım çocuklarda ilk 6 yaş içinde başlar. İlk bulgu; soğuk algınlığı, nezle ya da gribal üst solunum yolu veya boğaz enfeksiyonları sırasında çocuğun kuru ya da “dolu dolu” öksürmeye başlamasıdır. Öksürük özellikle uykuda sabah karşı olur. Aşırı hareket etmekle artar. Küçüklerde sırttan ellere titreşim gelebilir. Hırıltı olabilir. Balgam azdır. Kusarak çıkartılır. Doktorlar çocuğun akciğerlerinde “dinlemekle bir şey yok” diyebilirler. Ancak anneler bir süre sonra çocuklarının her gribal enfeksiyonu diğer yaşıtlarından farklı geçirdiğini görmeye başlarlar. “Herkesin çocuğu hasta ama 2-3 gün öksürüp düzeliyor, bizimki uzuyor ve daha şiddetli oluyor” derler. Nefes darlığı ve göğüs ağrısı daha çok büyük çocuklarda görülür. Sonuç olarak tanıyı anne koyar. Bu çocuklar astım dışında tamamen sağlam, sağlıklı ve gelişimleri, bağışıklık sistemleri normal çocuklardır. Hastayken bile bütün kan tahlilleri ve akciğer grafileri normal çıkar. Doktorlar herkese alerjik astım dese de, bu ilk 6 yaşta son derecede nadirdir. Bu yaşlarda öksürükleri başlatan tek faktör viral, gribal boğaz enfeksiyonlarıdır (Griplerin Göğsüne İnmesi).
Erken Tanı Önemli mi?
Tanı atlanır ve çocuk öksürerek büyürse akciğer gelişimi özellikle ilk 7 yaşta bozulabilir. O zaman çocuk erişkin hayata astımlı olarak gidebilir ya da ilerde astım tekrarlar. Astım doğru tedavi edilir ve akciğerleri korumaya alınırsa çocuk büyüdükçe düzelir. Ayrıca, gereksiz yere antibiyotikler, öksürük şurupları, alerji şurupları kullanmamış olur.