Atriyal Septal Defekt (ASD)

Bir atriyal septal defekt (ASD), kalbinizin iki üst odası (atriyum) arasındaki duvardaki bir deliktir. Bu urum doğumda bulunur (konjenital).

Küçük kusurlar asla bir soruna neden olmaz ve tesadüfen bulunabilir. Küçük atriyal septal defektlerin bebeklik veya erken çocukluk döneminde kendiliğinden kapanması da mümkündür.

Geniş ve uzun süredir devam eden atriyal septal defektler kalbinize ve akciğerlere zarar verebilir. On yıllardır tespit edilemeyen bir atriyal septal defekti olan bir yetişkin, kalp yetersizliğinden veya akciğerlerdeki atardamarları (pulmoner hipertansiyon) etkileyen yüksek kan basıncından daha kısa bir ömre sahip olabilir.

Belirtiler

Tipik olarak, atriyal septal defekt olan çocuklar herhangi bir semptom göstermezler ve çocuk doktorları tarafından alınan bir üfürüm nedeniyle bir kardiyologa gelirler. Tipik olarak, Atriyal septal defekt olan çocuklar büyür, gelişir ve semptomsuzdur. Bununla birlikte, azalmış dayanıklılık, yavaş büyüme ve sık solunum yolu enfeksiyonları gibi semptomları olan küçük bir sayı vardır. Yetişkinlerde, belirtiler veya semptomlar 30 yaş civarında başlayabilir, ancak bazı durumlarda on yıllar sonra belirtiler ve semptomlar meydana gelmeyebilir.

Genel tıbbi değerlendirme sırasında atriyal septal defektin tesadüfen saptanması nadir değildir.

Atriyal septal defekt bulguları ve semptomları arasında şunlar olabilir:

  • Özellikle egzersiz yaparken nefes darlığı

  • yorgunluk

  • Bacak, ayak veya karın şişmesi

  • Kalp çarpıntısı veya atlanan atım

  • inme

  • Kalp üfürüm, bir stetoskop ile duyulabilir bir ses

Ne zaman doktora görünmek gerekebilir

  • Nefes darlığı

  • Özellikle aktiviteden sonra kolayca yorulma

  • Bacak, ayak veya karın şişmesi

  • Kalp çarpıntısı

Bunlar kalp yetmezliğinin belirtileri veya semptomları veya doğuştan kalp hastalığının başka bir komplikasyonu olabilir.

Atriyal septal defekt

Kalp, sağda iki ve solda iki olmak üzere dört odacığa ayrılmıştır. Vücuttaki kanı pompalamak için, kalp farklı görevler için sol ve sağ taraflarını kullanır. Kalbin sağ tarafı, pulmoner arterler adı verilen damarlar vasıtasıyla kanı akciğerlere taşır. Akciğerlerde kan oksijen alır ve ardından pulmoner venlerden kalbin sol tarafına döner. Kalbin sol tarafı daha sonra kanı aort yoluyla ve vücudun geri kalanına pompalar.

Kalp kusurları neden gelişir?

Doğuştan gelen kalp kusurlarının (konjenital) kalp gelişimindeki hatalardan kaynaklandığı bilinmektedir, ancak genellikle açık bir neden yoktur. Genetik ve çevresel faktörler rol oynayabilir.

Kalpte bir atriyal septal defekt varsa ne olur?

Bir atriyal septal defekt (ASD), kalbin sol üst odasından (sol atriyumdan) kalbin sağ üst odasına (sağ atriyum) taze oksijenli kan akmasına izin verir. Orada oksijen ile yenilenmiş olsa bile, oksijeni giderilmiş kan ile karışır ve akciğerlere pompalanır.

Atriyal septal defekt büyükse, bu ekstra kan hacmi akciğerleri aşırı doldurabilir ve kalbin sağ tarafını fazla çalıştırabilir. Tedavi edilmezse, kalbin sağ tarafı sonunda genişler ve zayıflar. Bu işlem devam ederse, akciğerlerdeki kan basıncı da artabilir ve pulmoner hipertansiyona neden olabilir.

Atriyal septal defektler aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli tiplerde olabilir:

  • Sekundum. Bu en yaygın atriyal septal defekt tipidir ve duvarın ortasında atriyum (atriyum septum) arasında görülür.

  • Primum. Bu defekt, atriyal septumun alt kısmında meydana gelir ve diğer doğuştan kalp problemleri ile ortaya çıkabilir.

  • Sinüs venozusu. Bu nadir defekt genellikle atriyal septumun üst kısmında görülür.

  • Koroner sinüs. Bu nadir defektte, kalbin damar sisteminin bir parçası olan koroner sinüs ile duvarın bir kısmı - ve sol atriyum eksiktir.

Risk faktörleri

Atriyal septal defektlerin neden ortaya çıktığı bilinmemektedir, ancak konjenital kalp defektleri ailelerde görülmekte ve bazen Down sendromu gibi diğer genetik problemlerle ortaya çıkmaktadır. Kalp kusurunuz varsa veya kalp kusuru olan bir çocuğunuz varsa, genetik bir danışman gelecekteki çocukların sahip olabileceği oranları tahmin edebilir.

Hamilelik sırasında meydana gelen veya gerçekleşen aşağıdaki bazı koşullar bir kalp kusuru olan bir bebek sahibi olma riskinizi arttırabilir:

  • Kızamıkçık enfeksiyonu: Hamileliğinizin ilk birkaç ayında kızamıkçık (kızamıkçık) ile enfekte olmak fetal kalp defekti riskini artırabilir.

  • İlaç, tütün veya alkol kullanımı veya belirli maddelere maruz kalma: Hamilelik sırasında bazı ilaçlar, tütün, alkol veya kokain gibi ilaçların kullanımı gelişmekte olan fetüse zarar verebilir.

  • Şeker hastalığı ya da lupus: Şeker hastalığınız veya lupusunuz varsa, kalp kusuru olan bir bebeğe sahip olma olasılığınız daha yüksektir.

  • Obezite: Aşırı kilolu olmak (obez), doğum kusuru olan bir bebek sahibi olma riskini artırmakta rol oynayabilir.

  • Fenilketonüri:Fenilketonüri tanılı iseniz ve fenilketonüri yemek planınızı takip etmiyorsanız, kalp kusuru olan bir bebeğe sahip olmanız daha olası olabilir.

  • Doğuştan kalp hastalığı riski, doğuştan gelen kalp hastalığı olan anne veya babanın çocuklarına göre daha yüksektir. Doğuştan kalp kusuru olan, tamir edilen veya olmayan, aile kurmayı düşünen herkes, bir doktora önceden dikkatle konuşmalıdır. Hamile kalmadan önce bazı ilaçların durdurulması veya ayarlanması gerekebilir, çünkü gelişmekte olan bir fetus için ciddi sorunlara neden olabilirler.

Komplikasyonlar

Küçük bir atriyal septal defekt hiçbir zaman problemlere neden olmaz. Küçük atriyal septal defektler genellikle bebeklik döneminde kapanır. Daha büyük kusurlar aşağıdakiler dahil ciddi sorunlara neden olabilir:

  • Sağ taraflı kalp yetmezliği

  • Kalp ritmi anormallikleri (aritmiler)

  • İnme riskinde artış

Daha az görülen ciddi komplikasyonlar arasında şunlar olabilir:

  • Pulmoner hipertansiyon: Eğer büyük bir atriyal septal defekt tedavi edilmezse, akciğerinize artan kan akımı akciğer arterlerindeki kan basıncını arttırır (pulmoner hipertansiyon).

  • Eisenmenger sendromu: Pulmoner hipertansiyon kalıcı akciğer hasarına neden olabilir. Eisenmenger sendromu olarak adlandırılan bu komplikasyon genellikle uzun yıllar boyunca gelişir ve büyük atriyal septal defektleri olan kişilerde nadiren görülür.

Tedavi bu komplikasyonların çoğunu önleyebilir veya yardımcı olabilir.

Atriyal septal defekt ve gebelik

Atriyal septal defekti olan çoğu kadın, gebeliği herhangi bir sorun olmadan tolere edebilir. Bununla birlikte, daha büyük bir kusura sahip olmak veya kalp yetmezliği, aritmiler veya pulmoner hipertansiyon gibi komplikasyonlara sahip olmak, hamilelik sırasında komplikasyon riskinizi artırabilir. Doktorlar Eisenmenger sendromlu kadınlara hamile kalmamalarını şiddetle tavsiye ediyor çünkü hayatlarını tehlikeye atabilir.

Önleme

Çoğu durumda, atriyal septal defektler önlenemez. Gebe kalmayı planlıyorsanız, sağlık hizmeti sağlayıcınızla bir ön bilgilendirme ziyareti planlayın. Bu ziyaret şunları içermelidir:

  • Kızamıkçık için bağışıklık testi yaptırabilirsiniz. Bağışık değilseniz, aşı yaptırmak için doktorunuza danışabilirsiniz.

  • Mevcut sağlık durumunuzu ve ilaçlarınızı gözden geçirebilirsiniz. Hamilelik sırasında bazı sağlık sorunlarını dikkatle izlemeniz gerekir. Doktorunuz, hamile kalmadan önce bazı ilaçları ayarlamayı veya durdurmayı da önerebilir.

  • Ailenizin tıbbi geçmişini gözden geçirebilirsiniz. Eğer ailede kalp kusurları veya diğer genetik bozukluklar varsa, gebe kalmadan önce neyin olabileceğini belirlemek için genetik danışmanla konuşmayı düşünebilirsiniz.

Atriyal septal defekt için tedavi seçenekleri nelerdir?

Sağ kalp boşluklarında büyümeye neden olmayan küçük bir atriyal septal defekt tedavi gerektirmez. Semptomlar mevcutsa veya sağ kalp boşluklarının dilatasyonu varsa atriyal septal defektin kapatılması önerilir. Büyük bir atriyal septal defekti olan çocuklar için tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

  • Kardiyak kateterizasyon: Bu prosedür için, bir yama olarak hizmet eden şemsiye şeklinde bir cihaz, bir kateter ile bacak damarından kalbe sokulur ve daha sonra cihaz deliği kapatmak için açılır. Bu şekilde ameliyatsız kapatılır. 

Cerrahi: Atriyal septal defekt kateterizasyonun çalışmadığı bir bölgede çok büyükse veya çocuğun başka kalp kusurları varsa, deliğin kapatılması veya kapatılması için ameliyat gerekebilir. Boston Çocuk Hastanesi, cerrahi atriyal septal defekt kapama için minimal invaziv yaklaşımlar uygulayabilir, bu nedenle skar daha küçüktür ve iyileşme daha hızlıdır. Sternumda ya da kaburgalar arasında küçük bir açıklıkla ön ve yan kısımda gerçekleştirilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gürkan Altun Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)