Ayak Bileği Burkulması, Bağ Kopmaları, Kıkırdak ve Kemik Yaralanmaları

Yazar Vedat ÜlkerFizyoterapist • 24 Aralık 2019 • Yorumlar:

Geçici bir problem olarak algılanan ayak bileği burkulmaları, özellikle sık tekrarlaması durumunda kemikte ödem oluşumundan, kırıklara pek çok hasara sebep olabilir.

Ayak Bileği Burkulmalarını Önemseyin

Ayak burkulması günlük yaşamda ve spor yaralanmalarında çok sık görülür. Ayak burkulması sonucu ayak bileğinde bulunan bağlar kopabilir (rüptür).  Ciddi ayak burkulmalarından sonra hastalar mutlaka gerekli tedavi protokollerini uygulamalı. Bir uzmandan destek almalıdırlar. Ağrının azalması ayak bileğinin iyileştiği anlamına gelmez. Tedavi edilmeyen burkulmalar kişide uzun vadede ciddi problemler yaratır. Tedavi almayan kişilerin ayak bilekleri daha gevşek ,kasları daha zayıftır ,burkulan ayak daha çabuk üşür ve daha kolay tekrar burkulur. İlerleyen zamanlarda ayak bileğinde lezyonlar ve artrozlar mutlaka görülür.

Ayak Bileği Burkulduğunda Ne Yapmalıyız?

  1. Burkulan ayağımıza yük vermekten kaçınmalıyız.

       2- Ayak parmaklarımızdan başlayarak ayak bileğimizin üstüne kadar çok sıkmadan elastik bandaj sarmalıyız.
      3- Uzmana  başvurana kadar saat başı 5 dakika bandaj üzerinden buz torbası uygulayabiliriz.
      4- Mümkünse ayağımızı kalp hizasından yukarıda tutmalıyız.
      5- Temel ihtiyaçlarımız dışında ayağa kalkıp dolaşmaktan kaçınmalıyız.
      6- Yaralanma sonrası erken dönemde masaj ve sıcak uygulamalarından uzak durmalıyız

Ayak Bileği Burkulmaları Ne Gibi Sorunlara Yol Açabilir?

Ayak bileği burkulmalarında ilk müdahalenin ardından iyileşme sağlanamazsa bağ zorlanması, bağ yırtılması, yumuşak dokularda ödem oluşması, kırık, eklem gevşekliği, kıkırdak yaralanması ve kemik ödemi gibi sorunlarla olabilir.

 

Ayak burkulması ve bununla ilişkili bağ ve kıkırdak yaralanmaları FAZ bazında değerlendirilir. 

FAZ 1: Bağlarda kopma olmaz, ancak esneme  görülür, bağ çevresinde ödem oluşur. Tedavide hastanın ayağına elastik bandaj sarılır, istirahat etmesi önerilir. Ayak bileğini kalp seviyesinden yukarı kaldırarak 48 saat istirahat verilir.  Buz uygulaması yapılır ve uygulama iki gün süresince iki saatte bir 15 dakika tekrarlanır. 

 

Evre 2: Bağlar kısmi olarak yırtılır. Muayenede ayak bileğinde gevşeklik tespit edilir. Tedavide yaralanmasının derecesine göre kısmi olarak alçı- atel veya özel ayak bileklikleri kullanılabilir. Bu sayede hastanın ayak bileği hareketsiz bırakılarak  bağların iyileşmesi hızlandırılır. Fizyoterapi, ödem çözücü ve ağrı kesici ilaçlar verilir. İyileşme süresi 3-6 haftayı bulur.

 

Evre 3: Bağ kopmuştur. Kopan bağın cerrahi olarak tamir edilmesi ya da başka yerden bağ nakledilmesi gerekir. İyileşme uzun sürer. Cerrahi sonrası fizik tedavi iyileşmenin tamamlanması için şarttır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Vedat Ülker Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)